Ženske tenisice u brojnim varijacijama

Među svim vrstama obuće, ženske tenisice posebno se ističu prema broju svojih varijacija. Naime, ovisno o tome kojom aktivnošću ćete se baviti, specifičnu vrstu ćete kupiti.

Ženske tenisice koje su odabrane s obzirom na sve važne kriterije fizičke aktivnosti koju će osoba u njima obavljati, garancija su udobnosti kako za stopala i kralježnicu, tako i za ostatak tijela jer znamo kako je obuća od velike važnosti za stabilnost cijelog držanja.

Modeli za trčanje

Jedna od najpoznatijih vrsta su svakako ženske tenisice za trčanje koje su neizostavne svima koji se rekreativno ili profesionalno bave trčanjem. One osiguravaju maksimalnu sigurnost i minimiziraju šansu za ozljedom tijekom trčanja. 

Ukoliko se ne odaberu adekvatne ženske tenisice, velika je vjerojatnost da se trening neće moći kvalitetno odraditi, ali i da ćete kasnije patiti od bolova u stopalima i leđima jer niste imali adekvatnu potporu.

Ženske tenisice za trčanje
Ženske tenisice nipošto ne smiju biti prevelike

Potreban budžet za kupnju ženske obuće

Kada je riječ o cijenama specifičnih ženskih tenisica ona vrlo varira s obzirom na to da se na tržištu mogu pronaći modeli različitih proizvođača. Klasični, bazni modeli za trčanje koštaju od 500 do 1500 kuna, ovisno o mjestu gdje kupujete te proizvođaču. 

Ženske tenisice
Ženske tenisice za trčanje u slobodnom vrijemenu

Osim brenda, cijenu donekle određuje i kvaliteta ženskih tenisica pa će tako one s boljom amortizacijom pokreta koštati nešto više jer pružaju zaštitu vašim zglobovima, koljenima i kralježnici, dok vam jeftiniji modeli to neće omogućiti.

Način gaženja kao kriterij odabira

Kada smo odredili specifičnu fizičku aktivnost kojom ćemo se baviti i odredili cjenovni rang ženskih tenisica koje ćemo kupiti, važno je obratiti pozornost i na način gaženja koji će odrediti kakav model kupiti. Postoje tri načina gaženja:

  • neutralno gaženje stopala bez deformacije – prisutno kod 80 % populacije
  • pronacija ili spušteno stopalo – unutarnji svod stopala je bliže podlozi pa je važno nositi anatomske uloške za ovakva stanja jer može doći do bolova u unutarnjem dijelu koljena
  • supinacija – najrjeđi način gaženja kod kojeg osobe gaze po vanjskom rubu stopala opterećujući vanjski dio koljena

Ukoliko još ne znate na koji način gazite, to vrlo lako možete saznati kod ortopeda koji će skenirati vaše stopalo i otkriti vaš način gaženja. S obzirom na dominantan način gaženja, odabirete anatomska pomagala ili specifične oblike obuće koji će vam osigurati sigurnost i udobnost. 

Podloga po kojoj trčite sa ženskim tenisicama

Još jedan vrlo važan kriterij kod odabira ženskih tenisica za trčanje, koje možete kupiti u online trgovini cipela infashionshop, je i to po kakvoj podlozi najčešće trčite – radi li se o asfaltnoj, betonskoj, zemljanoj, šljunčanoj, planinskoj, kršovitoj ili nekoj drugoj podlozi. Ukoliko trčite po asfaltnoj ili betonskoj podlozi, vrlo je važno izabrati ženske tenisice ravnog potplata i plitkih ripni.

9 savjeta za početne trkače: kako početi trčati!

Modeli ovakvih karakteristika mogu dobro poslužiti i za trčanje na šljunčanim ili zemljanim terenima. Ukoliko trčite po brdu i šumi, vaše tenisice za trčanje bi trebale imati izraženiju ripnu na potplatu kao bi se omogućili bolje prianjanje na podlogu i smanjila mogućnost proklizavanja po zahtjevnom trenu. Ovakav, specifičan model za zahtjevnije terene nazivaju se trail tenisice i nešto su skuplje od klasičnih modela.

Izbjegnite žuljeve

Kada ste provjerili sve prethodne parametre za odabir modela za trčanje, vrlo je važno u konačnici odabrati i dobru veličinu ženskih tenisica. Naime, ona uvelike utječe na:

  • kvalitetu vaše fizičke aktivnosti
  • način kretanja po terenu
  • cjelokupno fizičko zdravlje

Idealne ženske tenisice nipošto ne smiju biti prevelike jer će se stopalo u njima previše pomicati što će uzrokovati neželjenu pojavu žuljeva. No, ne smiju biti ni preuske jer će uzrokovati smanjenje protoka krvi u stopalima što će uzrokovati njihovo oticanje i bol, kao i nemogućnost protoka dovoljne količine zraka unutar tenisica. Kod odabira, vrlo je važno proučiti tablicu veličina svakog brenda jer se nerijetko dogodi da se veličine modela kod dvaju brendova razlikuju i za cijeli broj. Tablice veličina nalaze se na internetskim stranicama proizvođača ili u njihovim fizičkim trgovinama (https://infashionshop.hr/). 

Veličine su izražene s obzirom na duljinu gazišta koje je kod europskih brendova najčešće izraženo u centimetrima, a kod američkih u inčima pa je i na to važno obratiti pozornost. Najlakši način mjerenja gazišta je stajanje stopalom na papiru, iscrtavanje obrisa stopala te mjerenje dužine između palca i pete. Važno je mjerenje obaviti u čarapicama koje ćemo nositi i tijekom nošenja tenisica kako ne bismo previdjeli nekoliko važnih milimetara i centimetara koji kasnije mogu uzrokovati velike bolove i probleme. Pripazite na sve te detalje i kupite najbolje ženske tenisice u kojima ćete se ugodno osjećati.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top