Zašto je teško prestati pušiti

Pušači su ovisnici htjeli to priznati ili ne. Ta ovisnost se karakterizira kompulzivnim traženjem svoje potrebne doze nikotina. Čak i kada se zna kakve posljedice duhan ostavlja na organizam i da je pušenje jedan od najčešćih uzročnika smrti. Velika većina pušača prepoznaje pušenje kao štetnu naviku koje se želi riješiti. Milijuni pušača žele postati nepušači.Studije su pokazale da preko 80% pušača koji žele pobijediti ovisnost unutar prvih tjedan dana ponovno prigrli cigaretu. Kako prestati pušiti i zašto je tako teško postati nepušač?

Ovisnost o nikotinu

Sprovedena su brojna istraživanja kako bi se pokazao utjecaj nikotina na mozak. Dokazano je da utječe na dijelove mozga koji stvaraju ugodu i pružaju osjećaj zadovoljstva. Nikotin se brzo upija u krvotok i nakon samo 10 sekundi od ulaska u tijelo stiže do mozga. To uzrokuje oslobađanje adrenalina i stvaranje zadovoljstva i energije. Kod mnogih pušača dugoročne promjene u mozgu izazvane kontinuiranom izloženošću nikotinu rezultiraju ovisnošću.
Međutim, osjećaj blagostanja brzo blijedi i ostavlja osjećaj umora. To tjera na ponovni paljenje cigarete. Tijelo vrlo brzo postane rezistentno na nikotin i zbog toga traži sve više i više nikotina. Zato pušači od „samo jedne uz kavu“ pređu na kutiju cigareta dnevno želeći da zadrže osjećaj koji im cigareta pruža. Ponavljajući ovaj proces iz dana u dan, stvara se ovisnost. Proizvođači cigareta koriste ovisnost kako bi što više profitirali i zbog toga su cigarete prepune aditiva i kemikalija.

Simptomi krize

Ovisnost tjera pušače da pale cigarete iznova i iznova čak i kada žele prestati pušiti. I to samo zato što ne žele osjetiti simptome krize. Najčešći simptomi odvikavanja su razdražljivost, depresija, poremećaji spavanja, žudnja, anksioznost i povećan apetit. Uglavnom se javljaju u roku od nekoliko sati od gašenja posljednje cigarete i tjeraju ljude da zapale još „samo jednu“. Navedeni simptomi se mogu osjećati prvih nekoliko dana od prestanka pušenja. Uglavnom se povuku nakon par tjedana. Međutim, nemaju svi tu sreću, iako se većina pušača svakodnevno pita kako prestati pušiti bez simptoma krize.
Riješiti se ovisnosti je za neke ljude iznimno teško jer simptomi odvikavanja traju mjesecima. Neki trebaju više pokušaja prestajanja kako bi uspjeli zauvijek reći zbogom štetnoj navici. Pogotovo ako su u pitanju tinejdžeri i mladi ljudi. Oni lakše postaju ovisni jer su osjetljiviji na nikotin. Statistike pokazuju da tri od četiri srednjoškolska pušača prerastu u odrasle pušače.

Kako prestati pušiti?

https://www.youtube.com/watch?v=oIJBYYpJ5uQ

Nekim ljudima je miris cigareta ili samo pogled na njih dovoljan da se vrate pušenju. Baš zbog toga postoje razna rješenja – pomagači poput guma za žvakanje, flastera, magneta i inhalatora. Mogu značajno ublažiti žudnju iako ona može trajati dulji period. Neki se čak odlučuju za hipnozu kako bi spriječili ili zaobišli simptome odvikavanja. Za koju god metodu se odlučili, potrebno se naoružati strpljenjem i jakom voljom da bi cigarete postale stvar prošlosti.

Od nikotina do zdrave prehrane? Sve je moguče! Prečitajte više o Omega 3 kiselinama.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top