Web hosting u Hrvatskoj nudi ponešto za svakoga

U vrijeme kad je Internet bio još u razvoju, na prste jedne ruke se mogao nabrojati broj tvrtki u Hrvatskoj koje su nudile usluge web hostinga. Danas je situacija bitno drugačije i danas je na tržištu pristutno mnogo tvrtki koje ga nude. Za korisnike je to odlična stvar jer usporedbom različitih paketa mogu pronaći onaj koji im najviše odgovara.

Razlike među pružateljima web hostinga

Web hosting u Hrvatskoj iz godine u godinu je cijenom postajao sve dostupniji korisnicima. Najveći razlog za to je sve više tvrtki koje su odlučile uzeti svoj dio kolača u tom segmentu. S druge pak strane, korisnici su sve pametniji i mnogi će prije konačne odluke kojeg pružatelja odabrati, dobro istražiti što koji od njih nudi. A razlike su od nekih važnih stvari, poput veličine prostora koji se dobiva na korištenje, brzine servera, itd.

Uz te osnovne stvari, hrvatski hosting se među pružateljima razlikuje i u mnogim sitnim detaljima koje ćete kod nekih dobiti besplatno, dok će kod drugih za njih biti potrebno doplatiti. Tu se radi o broju email adresa koje se dobivaju, raznim antivirusnim programima, instaliranim aplikacijama na serveru, itd.

Vrste web hostinga

Da web hosting u Hrvatskoj ne zaostaje za onime što nude inozemne tvrtke govori i činjenica da se i kod nas mogu pronaći četiri vrste hostinga. Dijeljeni ili tzv. shared hosting namijenjen je onima kojima ne smeta činjenica da će dijeliti svoje mjesto na jednom serveru sa mnoštvom drugih korisnika. To znači da će brzina i stabilnost servera na kojem su smještene vaše stranice ovisiti i o internetskom prometu ostalih korisnika.

Za one koji žele svoj dio prostora dijeliti na više dijelova i iznajmljivati drugima, u ponudi je tzv. reseller web hosting. A za one korisnike koji žele najveću razinu kontrole, u ponudi su tzv. vps i dedicated web hosting. Vps web hosting ili samo vps hosting nudi virtualno mjesto na jednom serveru i mogućnost potpune autonomije tog dijela, bez ovisnosti o drugim korisnicima. Najveću razinu kontrole ipak nudi dedicated web hosting, odnosno zakup cijelog servera za svoje osobne potrebe. Na taj način niste povezani s ostalim korisnicima i imate potpunu kontrolu nad cijelim serverom.

Maske za iPhone 6. Vaš pametni uređaj Iphone 6 Plus, zaslužuje najbolje maske na trgu. Zaštitite ga kako vaš životni soputnik zaslužuje. Čitajte više …

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top