VPS hosting za sve vrste korisnika

Hosting, ili kako se često naziva i web hosting, usluga je smještaja web stranica na nekom serveru. Server je zapravo računalo koje je stalno povezano na internet te su zbog toga web stranice uvijek dostupne korisnicima, bez obzira u kojem dijelu svijeta se nalaze te bez obzira u koje vrijeme im pristupaju. Također, za najzahtjevnije korisnika postoji i mogućnost zakupa cijelog servera.

Osim toga, postoje razni drugi oblici web hostinga, a kao popularnije se izdvajaju:

  • Shared (dijeljeni)
  • Reseller 
  • VPS

Svaki ima svoje prednosti i mane, no za većinu korisnika je najoptimalniji VPS hosting web stranica jer pruža jako puno mogućnosti za neku srednju cijenu.

Sličnost i razlika u odnosu na dijeljeni hosting

VPS hosting web stranica je u nekim stvarima sličan dijeljenom, ali upravo zbog razlika u odnosu na njega je bolja opcija. Sličnost je u tome što se u oba slučaju dobiva mjesto na nekom serveru. A glavna i ključna razlika u tome je što kod VPS hostinga dobivate virtualno mjesto na serveru koje možete sami prilagođavati po volji.

VPS hosting
VPS hosting – virtualni privatni server

U slučaju dijeljenog web hostinga, nemate mogućnost posebne prilagodbe te na vas mogu utjecati i drugi korisnici, odnosno ako zbog njihovog korištenja dođe do zagušenja i problema sa serverom, to ćete i sami osjetiti.

Općenito o VPS hostingu

VPS hosting internetskih stranica je najlakše shvatiti ako se prevede kratica VPS, što bi bilo “virtualni privatni server”. A to je zapravo ono što ovdje dobivate. Svoje virtualno mjesto za pohranu vaših web stranica, koji su napravljeni na Drupal, WordPress, … CMS-u, koje upravo zbog toga možete prilagođavati prema potrebi.

A ta prilagodba odnosi se na mogućnost instaliranja raznih aplikacija, programskih dodataka i slično. Zbog toga, VPS web hosting je nešto skuplji od dijeljenog, ali itekako je isplativ zbog svih ovih dodatnih opcija koje nudi.

Domaće i strane tvrtke koje nude smještaj web stranica

Različite vrste hostinga internetskih stranica možete ugovoriti putem neke domaće ili strane tvrtke. Krajnji rezultat će zapravo biti vrlo sličan, odnosno dobit ćete svoje mjesto na nekom serveru, a ako ste ugovorili VPS hosting, onda ćete dobiti svoje virtualno mjesto. Razlike među tvrtkama mogu biti u paketima koje nude, odnosno broju dodatnih uključenih usluga koje ne morate dodatno platiti.

Osim toga, još jedna prednost ugovaranja ovakih usluga putem domaćih tvrki je i jezik, pa ako ne znate dobro strane jezike, onda je ugovaranje na hrvatskom jeziku veliki plus.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top