Velika potražnja za domenama

Proporcionalno rastu broja korisnika na internetu raste i broj web stranica. Neke ih koriste kako bi svoju tvrtku, obrt ili neko zanimanje predstavili velikom broju ljudi, drugi jednostavno žele pokazati svoje web stranice s raznim hobijima i slično. Bez obzira o čemu se radi, jedno je zajedničko, a to je da se svaka web stranica nalazi iza određene domene te da je smještena na nekom poslužitelju, nakon što je vlasnik ugovorio hosting usluge.

Zbog velike potražnje za domenama, odlučite li se za onu najpopularniju, s ekstenzijom com, možda ćete imati problema s pronalaskom slobodnog željenog naziva. 

Com domena je najpopularnija

Iako postoje razne vrste domena, one s ekstenzijom com su daleko najpopularnije. To i ne čudi s obzirom da je riječ o ekstenziji koja se vrlo rano počela koristiti i koja je mnogima sinonim za bilo što vezano uz internet. Osim toga, vrlo popularni su oduvijek bili i kratki nazivi. To je dovelo do toga da je danas vrlo teško pronaći bilo kakav kratki naziv, od nekoliko slova s ekstenzijom com, dostupan za registraciju. 

Srećom, danas su na raspolaganju brojne globalne domene. Neke su mnogima posebno zanimljive jer opisuju o čemu je određena web stranica. Primjerice, one s ekstenzijama education, football, doctor, rent itd. Tako kada netko vidi reklamu za neku domenu s tom ekstenzijom, odmah može pretpostaviti o čemu je riječ i odlučiti zanima li ga to ili ne te hoće li je otvoriti u svom internetskom pregledniku.

Sve veća potražnja i za nacionalnom domenom

Svi oni koji su uglavnom orijentirani na pronalaženje domaćih posjetitelja se sve češće odlučuju za nacionalne domene. U Hrvatskoj se one se još nazivaju i hr domene, zbog tog prepoznatljivog nastavka. Dostupne su u dvije varijante:

  • naplatne
  • besplatne

Besplatne nacionalne domene imaju određena pravila koja se moraju poštovati pri odabiru samog naziva i jedan korisnik ima pravo na samo jednu. S druge strane, naplatne hr domene nemaju posebnih pravila registracije i registriraju se gotovo na isti način kao i one globalne. Potrebno je samo pronaći neku tvrtku putem koje ćete to izvršiti. Nakon toga, ako to već niste učinili, ugovorite i hosting web stranica i spremni ste za predstavljanje na internetu. 

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top