Uloga proteina u našem tijelu i unos istih

Sigurno ste mnogo puta do sada čuli kako postoje neki čarobni „elementi“ koji pomažu našem tijelu, još od malena, da se razvija, poboljšava i napreduje. Te čarobne „elemente“ su proteini i, osim kemijskih procesa i reakcija kojim su stvarani, u njima nema zapravo ništa čarobno…

Uloga i značaj proteina

Kada bismo morali izdvojiti neku cjelinu, nešto jedinstveno i funkcionalno, a što se nalazi u našem tijelu to bi zasigurno bili organi kao što su mozak i srce. Ipak, ono što je zajedničko skoro svim organima, ne samo u ljudskom tijelu, već kod tijela svih živih bića, su proteini. Sastavni su dio apsolutno svega živoga na našoj planeti, pa sama ta činjenica nam već govori o njihovom značaju i važnosti.

Ako negdje van naše planete pronašli ovako organizirane lance aminokiselina koje formiraju proteine, bili bismo sigurni da smo pronašli život, jer to proteini zapravo i predstavljaju.
Kako predstavljaju život jasno je da bez njih ne možemo i da jednostavno moramo da ih unosimo u naš organizam bez obzira na sve ostalo.

Unos proteina

Proteini u naše tijelo mogu da dođu na različite načine, ali u glavnom je to prehrana, sa suplementima ili bez njih. Bilo kako bilo, hrana bogata proteinima je najbolji izvor istih, kako i sam naziv takve hrane sugerira.

Svaki sportista zna da u takvu hranu spada životinjsko meso, riba, jaja, mlijeko i u glavnom svi životinjski proizvodi da bi imali fit tijelo. Ipak postoje i određene biljke i biljni proizvodi koji imaju čak i veću količinu proteina u sebi. Tako na primjer kikiriki u 100 grama ima i do 25 grama aktivnih proteina.

Raspodjela i balansiranje obroka

Na kraju možemo zaključiti samo jedno – bilo da ste sportaš ili ne proteini u vašem tijelu igraju veliku ulogu, ali kao i u svemu ne trebamo pretjerivati u unosu istih. Iako do sada nije poznat ni jedan slučaj predoziranja proteinima niti bilo kakve negativne posljedice koje se mogu desiti ako unesete previše proteina, u hrani postoje druge supstance koje ipak ne treba da se nađu u vašem tijelu u prevelikim količinama.

Tako na primjer ako unesete prevelike količine mlijeka, koje je inače jako bogato proteinima, nećete trpjeti nikakve negativne posljedice zbog velike doze proteina, već zbog manjka balansa u vitaminima u vašem tijelu. Zbog svega navedenog potrebno je da vaša ishrana bude izbalansirana i stabilna, bogata proteinima, ali i svim ostalim vitaminima i mineralima potrebnim za pravilno funkcioniranje.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top