Ukusan doručak za brzo mršavljenje

Doručak je najvažniji obrok tijekom dana – do sada ste to sigurno pročitali milijun puta, posebno ako ste tražili način da izgubite višak kilograma. Ali, koji doručak izabrati? Što ujutro najbolje djeluje na metabolizam i pomaže da tijelo topi masti tijekom dana? Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition pokušala je dati univerzalan odgovor. Naime, prema rezultatima studije ako želite izgubiti višak kilograma morate na trpezi imati visokoproteinski doručak! U istraživanju su sudionici koji su jeli visokoproteinski doručak tijekom dana i večeri unosili manje šećera i masti. S druge strane, sudionici koji su svoj dan započinjali s niskoproteinskim obrokom, tijekom dana i večeri su unosili više šećera i masti te teže gubili kilograme.  

Razlog je, vjeruje se, što visokoproteinski doručak daje mišićima „gorivo“ za rad i rast, ubrzava metabolizam i daje vama energiju za cijeli dan. Obrok bogat proteinima, kao što su jaja i slanina – smanjuje napade gladi tijekom ostatka dana. Tako ćete se manje prejedati, smanjit ćete obroke i lakše izgubiti te neželjene kilograme viška. Pri tome, davat ćete vašem organizmu ono što mu je potrebno. Kvalitetan proteinski obrok u jutarnjim satima je najbolji izbor za gubitak kilograma, ali i za zdravlje općenito. Odličan doručak za početak dana je francuski tost, grčki jogurt s lanenim sjemenkama i orasima, sendvič od jaja, omlet s povrćem… Izbora je mnogo, na vama je da odaberete što najviše volite jesti i što vam najviše odgovara ujutro.

Kako ubrzati mršavljenje

Za ljubitelje kave ovo će biti odlična vijest. Naime, jedna šalica kave uz doručak je idealna kombinacija za mršavljenje i gubitak kilograma. Kava sadrži kofein, koji je već dugi niz godina poznat kao odličan sastojak za gubitak kilograma. Kofein je stimulans koji utječe na središnji živčani sustav, ubrzavanje metabolizma i utječe na budnost kada se konzumira ujutro kada ustanete. Ovaj sastojak također poboljšava cirkulaciju krvi što za posljedicu ima manje zadržavanje vode, toksina i tekućine u koži. Na taj način, lakše se razgrađuju masne stanice, smanjuje se celulit i mršavi. U sportu umjerene doze kofeina mogu poboljšati učinak i izdržljivost.

Ipak, bitno je ne pretjerivati. Unos kofeina tijekom dana treba da bude ograničen. Preporučljivo je do 3 do 5 šalica kave dnevno, a sve preko može imati negativne posljedice. Unos previše kofeina može dovesti i do dehidratacije organizma, mučnine, nervoze, ubrzanog disanja, pa i stanja šoka pri predoziranju kofeinom. Zato, povremeno kavu zamijeniti sa zelenim čajem koji isto tako sadrži kofein i poznat je sastojak prilikom mršavljenja.

Kako se riješiti ovisnosti od pušenja? Magneti protiv pušenja stvarno pomažu!

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top