Učinkovito podmazivanje motora za dugotrajni nesmetan rad

Automobili su iz godine u godinu sve sofisticiraniji. To i ne čudi s obzirom da tehnologija sve više napreduje, a taj napredak tehnologije se očituje i u automobilskoj industriji. Ako razmislimo o dijelovima automobila, svi se možemo složiti da je motor njegov glavni dio. On pokreće automobil i ako ne radi ili je u kvaru, nećemo daleko stići.

On se sastoji od brojnih komponenti koje sve moraju ispravno raditi kako bi cijeli sustav funkcionirao. A kako ne bi došlo do brzog trošenja tih komponenti, one se moraju podmazivati, a motorna ulja su zadužena za taj postupak.

Više funkcija motornih ulja

Motorna ulja za automobil imaju više funkcija:

  • Podmazuju i hlade komponente motora
  • Smanjuju trošenje dijelova
  • Čiste motor od ostatka sagorijevanja goriva
Motorna ulja Liqui Moly
Sintetičko motorno ulje Liqui Moly 10W40

Kada se počelo primjenjivati u automobilima, motorno ulje se sastojalo od posebne baze ulja s mineralnim porijeklom. Kako je napredovala tehnologija, takva automobilska motorna ulja više nisu bila dovoljno dobra za nove generacije motora. Danas se zato koriste sintetička ili polusintetička, a uz to se u njih još dodaju i posebni aditivi za poboljšanje rada. 

Što znače oznake za pakiranju motornih ulja

S obzirom da danas postoje razne vrste motornih ulja, uvedena je posebna specifikacija SEA (engl. Society of Automotive Engineers). Ta specifikacija zapravo označava raspon temperature okoline pri kojoj se može koristito pojedino ulje. Prema toj specifikaciji, postoje dvije serije koje možete kupiti:

  • One s oznakom „W“ 
  • One bez te oznake

Danas se najčešće koriste ona s oznakom „W“ jer osiguravaju podmazivanje na niskim temperaturama, što bi inače zimi moglo predstavljati problem. Motorna ulja bez te oznake prikladna su za vožnju ljeti. Ona koja se danas najčešće koriste u osobnim automobilima i koja zadovoljavaju sve potrebne standarde su:

  • 0W-40
  • 5W-30
  • 5W-40

Proizvode ih razne tvrtke, a jedna od boljih je Liqui Moly čiji proizvodi za auto su već stekli veliku popularnost diljem svijeta. 

Održavanje automobila

Klasično održavanje automobila sastoji se od redovite izmjene motornog ulja i filtera. To se preporučuje napraviti jednom godišnje, ili nakon prijeđenih oko 10 000 km, ovisno što se prije dogodi. Prilikom te zamjene, svakako je savjet za zamijenite i filter ulja. Riječ je o vrlo jeftinom dijelu, a svakako će dobro doći. 

Provjera razine motornog ulja
Provjera razine motornog ulja je vrlo važna

Osim zamjene tog filtera, odmah možete zamijeniti i ostale filtere (zraka, kabine, goriva). Na taj način ćete osigurati dugotrajniji rad motora, ali i općenito automobila i svih njegovih sustava.

Viskoznost motornog ulja

Mnogi vozači su vjerojatno čuli za viskoznost motornog ulja, ali ne znaju točno o čemu je riječ. Ona zapravo predstavlja mjeru otpora tečenju ulja. Određena je s dva broja:

  • Prvi završava slovom „W“ i prikazuje kako ulje teče prilikom pokretanja motora (hladni pogon)
  • Drugi prikazuje kako ulje teče tijekom rada motora, odnosno pri njegovoj normalnoj radnoj temperaturi

Što je prvi broj broj manji, to će ono bolje teći. Kako biste bili sigurni da ćete kupiti ono odgovarajuće za vaše vozilo, svakako se savjetuje da pratite upute proizvođača vašeg modela auta. Oni navode koje motorno ulje je najbolje za vrstu motora koji je ugrađen i na temelju njega biste trebali obaviti kupnju.

Taj podatak odnosi se na točne oznake na pakiranju (npr. 5W-30), dok se za samog proizvođača sami možete odlučiti. Kao što je već navedeno, Liqui Moly je tvrtka koja nudi sve potrebno za vašeg limenog ljubimca.

Liqui Moly dodaci za automobile

Danas se na tržištu mogu pronaći autodijelovi i autooprema raznih proizvođača, ali kao što je slučaj i s drugim industrijama, postoje oni koji se se već dokazali i pozicionirali na tržištu. Liqui Moly dodaci za automobile spadaju upravo u tu kategoriju. Ova tvrtka proizvodi visokokvalitna motorna ulja za automobile različitih gradacija. Tako u njihovoj ponudi možete pronaći sve potrebne vrste koje vam trebaju za vaše vozilo. 

Liqui Moly ulja i aditivi

No, asortiman Liqui Moly proizvoda tu ne staje i u njihovoj ponudi tako možete pronaći još i razne proizvode za održavanje vozila, servisiranje, aditive, maziva i slično. Sve o njihovim proizvodima možete pronaći na njihovoj web stranici, a njihove proizvode možete kupiti i u nekim web trgovinama koje prodaju autodijelove i autopremu. Tako se veliki asortiman Liqui Moly proizvoda može pronaći i u Silux web trgovini, sve na jednom mjestu. Stoga, provjerite cijeli asortiman njihove ponude i pronađite ono što vam je potrebno za vaš automobil. Kupnjom Liqui Moly proizvoda sigurno nećete pogriješiti.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top