Svaka žena ima omiljeni tip grudnjaka

Grudnjak je žensko donje rublje koje služi kao potpora grudima. Vrlo je kompleksan i sastoji se od mnogo manjih dijelova. Tkanine košarice, mekanog umetka, naramenice, kopće koja može biti stavljena sprijeda ili straga te različitih ukrasnih detalja. Veličine se razlikuju od zemlje do zemlje, ali uobičajno je da se broj odnosi na promjer tijela, a slovo na veličinu košarice. Veličina žena, nažalost, nosi pogrešnu veličinu grudnjaka, što im uzrokuje neugodu, a mnogi grudnjaci zbog loše izrade ili materijala te zbog neprikladne temperature pranja izgube svoj oblik i elastičnost.

Povijest

Vjeruje se da se prvi grudnjak pojavio već u antičkoj Grčkoj, gdje se dio deblje tkanine zavezao oko ženskog poprsja i odostraga se pričvrstio pribadačom. Također su u Austriji nađeni dijelovi ženske garderobe koji izgledom jako podsjećaju na današnji grudnjak, a vjeruje se da dolazi iz 15. stoljeća. Tada su već imali i čipku na dijelu dekoltea što pokazuje njihov značaj u modi žena. Današnji grudnjaci se proizvode od različitih materijala, ovisno o svrsi kojoj su namjenjeni, tadašnji grudnjaci imali su isključivo praktičnu ulogu te su rađeni od platna.

grudnja-zenska-2

Od 16. stoljeća na dalje, grudnjak dobro stojećih žena u zapadnom svijetu, transformirao se u korzet, čiji je gornji dio služio da podigne grudi prema gore i istakne ženski dekolte. U kasnijem 19. stoljeću, modni dizajneri su počeli eksperimentirati s alternativama, te su korzet razdvojili u više dijelova, tako dajući finalni oblik onome što danas smatramo grudnjakom.

Današnji značaj

Grudnjak se razvio do te mjere da žene danas imaju ogromni izbor, od materijala do boja, ovisno o namjeni i vlastitim preferencijama. Za sportske aktivnosti odabire se čvrsti grudnjak koji pruža veliku potporu, za vrijeme majčinstva i dojenje odabire se grudnjak koji se lakše skida, a za posebne intimne trenutke, odabire se grudnjak od čipke, različitih stilova. Za svaki dan sve se više žena okreće mekom grudnjaku bez žica koje su iznimno neudobne. Neki grudnjaci također su postali sastavni dio potkošulja što omogućava ženi praktični odabir i veliku udobnost.
Grudnjak je postao iznimno važan za modnu industriju te donosi veliku zaradu moćnim modnim kućama koje su se specijalizirale isključivo za grudnjake i ostalo donje rublje, kako žena tako i muškaraca. No, grudnjak je uvijek bio i ostao izvor modne inspiracije i velik dio svakodnevnog života žena.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top