Sustavi navodnjavanja štede vam vrijeme

Čovjekova povezanost s prirodom je sveprisutna. Upravo zato mnogi pronalaze mir u svome vrtu koji nerijetko ima važnu funkciju u našem životu.Vrt možemo iskoristiti u poljoprivredne svrhe, tako da tijekom cijele godine imamo svježe, domaće namirnice, ili jednostavno za svakodnevnu relaksaciju. U oba slučaja, potrebno je dobro se brinuti o flori vrta.  Sustavi navodnjavanja olakšati će vam brigu oko vrta.

Navodnjavanje vrta

Briga za vrt može biti iscrpan posao: potrebno je održavati stalne povoljne uvjete u kojima će vaše biljke uspjeti rasti i razvijati se do svog punog potencijala. Ovo je posebno teško u aridnim područjima: jedan od najvažnijih faktora u rastu vaših biljaka jest upravo količina vode koju ona dobiva. Upravo zato sustavi za navodnjavanje postaju sve popularnija opcija za sve one koji se nemaju vremena posvetiti zalijevanju svoga vrta. 

Sustavi za navodnjavanje vrta
Sustavi za navodnjavanje omogućuju vašem vrtu da proizvede ogroman urod

Naime, biljke primarno dobivaju vodu iz oborina te tek mali postotak dolazi iz podzemnih voda. Stoga je lako zaključiti da su u suhim područjima biljke potpuno ovisne o ljudskoj pomoći iliti navodnjavanju. 

Privlačnost koju imaju sustavi navodnjavanja leži upravo u jednostavnosti njiihova korištenja: učinkovitost je puno veća te utrošeno znatno manje vremena. Oni nekada mogu biti i najodrživija opcija. 

Ovisno o modelu koji kupite, sustavi za navodnjavanje mogu koristiti gotovo upola manje vode nego što bi ste vi potrošili ručnim zalijevanjem. Važno je pronaći optimalnu količinu vode I namjestiti učestalost zalijevanja kako biste savršeno personalizirali vaš sustav. 

Kako se može navodnjavati vrt?

Postoji mnoštvo načina navodnjavanja vrta: 

  • površinsko navodnjavanje
  • podzemno navodnjavanje
  • navodnjavanje kapanjem i kišenjem

Najpopularniji odabir je navodnjavanje rasprskivačima. Uz pomoć crpke crpimo vodu iz izvora koja je pod tlakom izbačena iz raspršivača u zrak te zatim pada na vaše biljke.

Tijekom kupovine ovakve aparature važno je gledati sljedeće značajke: 

  • tlak za raspodjelu vode mora biti dovoljan kako bi došlo do pravilne distribucije vode, 
  • protok vode mora biti efikasan (aparat mora uzeti dovoljnu količinu vode) 
  • idomet samog aparata mora biti dovoljno velik da prekrije cijelu površinu vašeg vrta

Možete pronaći rasprskivače s više mlaznica, jačim i slabijim intenzitetom kišenja i slično: sve je ovo potrebno razmotriti kako biste pronašli savršen sustav za navodnjavanje.

Pri postavljanju važno je maksimalno iskoristiti domet raspršivača i izbjeći površine koje nije potrebno kontinuirano zalijevati. Ovime ćete uštedjeti vodu i spriječiti pretjerano zalijevanje biljaka koje su naučene na suhu okolinu. Kvalitetni sustavi navodnjavanja pomoći će vam!

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top