Stražnja svjetla jamče sigurnost na cesti

Stražnja svjetla na autu mnogo su važnija stavka nego što većina vozač misli i njihov ispravan rad i funkcija moraju biti neometani čitavo vrijeme vožnje. U pitanju je zapravo komplicirani sustav rasvjete koji svakom vozaču omogućuje sigurno kretanje na cesti, u svako doba dana i u svim vremenskim (ne)prilikama.

Stražnja svjetla uključuju i kontaktne ploče koje ih nose, nosače lampi, parkirna svjetla, svjetla za rikverc, stražnje maglenke i drugo. Svjetla na automobilu važna su za sigurnost i zaštitu vozača, posebno  ako postoje neki teži uvjeti na cesti,od kojih su najopasniji jaka kiša i snijeg te magla. Mnogi neodgovorni vozači ne koriste ih po pravilima i time ometaju druge vozače u prometu. Zbog toga su često na tapeti dugogodišnjih vozača.

Stražnja svjetla se vrlo lako mogu izmijeniti

Svjetla su jedna od komponenti auta koje se često mijenjaju jer vrlo često nastradaju u raznim automobilskim nezgodama. Uz prednja svjetla, branik i vrata, svjetla najčešće stradaju u prometnim nezgodama. No, od svih gore navedenih problema, stražnja svjetla je ipak relativno lako zamijeniti. Veliki problem kod stražnjih svjetla za maglu jest da ih neki koriste u vrijeme kada nema magle na prometnicama. Time stvaraju velik problem vozačima.

Stražnja svjetla za maglu ne smiju biti uključena ako niste sami na autocesti, jer zasljepljuju vozača iza vas a to bi moglo uzrokovati sudar. Depo, Valleo i Hella, samo su neki od remomiranih proizvođača rasvjetnih tijela za auto, čiju ponudu možete pronaći online ili u trgovinama auto-dijelova.

Što se tiče izmjene stražnjih svjetala, budite savjestan vozač i izmijenite ih čim primijetite da su oštećena jer tada više ne vrše svoju osnovnu funkciju, a to je da osiguravaju vašu sigurnost na cesti.

Postoje li drugačija stražnja svjetla?

Primjer za nešto drugačiju stražnju rasvjetu je rasvjeta tablice. Nju nemaju mnogi stariji auti no srećom mogu se naknadno ugraditi. Rasvjeta tablice je vidljiva i pregledna te ćete postati puno poštovaniji među ostalim vozačima. Tako ćete spriječiti nastanak nekih noćnih zavrzlama, ali samo ako se budete ponašali odgovorno i zainteresirano za sebe. Obratite pozornost na svoja svjetla i sretan vam put.


Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top