Što su domene web stranica i kako se registriraju?

Prva stvar koju morate odabrati kod pokretanja web stranice je njena adresa. Adrese web stranica nazivaju se domene i one predstavljaju link putem kojeg se korisnik spaja sa stranicom. Osim njih, postoje još neke bitne stvari na koje morate obratiti pažnju kod pokretanja web stranice, a više o svemu donosimo vam u nastavku teksta.

Svaka domena web stranica je unikatna

Budući da domene predstavljaju adrese web stranica, svaka je unikatna. To znači da ne možete registrirati bilo koju, već morate odabrati onu koja nije zauzeta. U početku interneta to je bilo lako, jer nije postojalo puno internet stranica, no danas je stvar odabira puno teža. Unatoč tome, nastale su neke nove ekstenzije, kako bi se oslobodili nazivi, jer da postoji samo .com ekstenzija, danas bi bilo nemoguće odabrati neki smisleni naziv.

Domene predstavljaju adrese web stranica
Internet domene .com, .gov, .org, .edu

Ekstenzije domena

Danas razlikujemo veliki broj ekstenzija, tj. kratica iza naziva domene. Neke od najpoznatijih su zasigurno .com, .net i .hr, no postoje i razne druge. Iz razloga što na dnevnoj bazi nastaje velik broj stranica, neophodno je da postoji i velik broj ekstenzija, kako bi ljudima bila otvorena mogućnost biranja smislenog naziva.

Video: .Com, .Co, .Org, .Co.uk, .Net? Pogledajte ovo prije nego odaberete domenu.

Odabir web hostinga

Internet domene mijenjaju IP adresu web hostinga, koji je druga bitna stavka kod kreiranja stranica. O web hostingu ovisi:

  • količina podataka koju možete pohraniti
  • brzina stranice
  • broj posjeta koje možete primiti
  • dostupnost stranice

Postoje razni paketi koji su dostupni kod različitih poslužitelja web hostinga, a ovisno o web stranici koju namjeravate kreirati birajte onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama.

Provjera i registracija domene

Provjera domene je alat koji će vam olakšati posao odabira. Jednostavno upišete naziv domene koji planirate registrirati i prikazati će vam se sve slobodne i zauzete ekstenzije za taj naziv. Tako možete brzo provjeriti je li određeni naziv slobodan na ekstenziji koju planirate registrirati i odabir će biti puno brži.

Morate imati na umu da uvijek birate domene koje su:

  • smislene
  • lako pamtljive
  • kratke

Kada odaberete domenu koja je slobodna i odgovara vašim željama, sljedeći korak je registracija domene. Postupak registracije može se odviti u svega nekoliko minuta, a sve što je potrebno je dodati željenu domenu u košaricu i izvršiti plaćanje. Nakon par minuta će ona biti registrirana i možete je povezati s hostingom putem nameservera te krenuti u proces izrade stranice.

Želimo vam puno sreće u izradi stranice i nikako nemojte žuriti prilikom odabira domene, jer se ona ne mijenja zbog autoriteta stranice na internetu.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top