Spašavanje podataka mnogima ponekad zatreba

Podaci na raznim medijima su mnogima najvažniji resurs. Primjerice, računalima se danas koristi vrlo veliki broj ljudi svakodnevno. Podaci se tako najčešće nalaze na diskovima, bilo da je riječ o tvrdim diskovima ili čvrstim diskovima. Kada dođe do nekog kvara, podaci mogu biti izbrisani i to je ono čega se svi pribojavaju. Srećom, postoje tvrtke koje vam mogu pomoći u tom slučaju, odnosno one koje se bave spašavanjem podataka, a postoje i određene radnje koje možete poduzeti i sami kako do potrebe za time ne bi došlo.

Bilo kako bilo, rješenja se uglavnom uvijek mogu pronaći, a u nastavku pročitaje više o cijelom postupku oporavka podataka.

Diskovi kao mjesta pohrane puno podataka

Najviše podataka uglavnom čuvaju diskovi u računalima. No, oni su podložni kvarovima, koji mogu biti:

  • Softverski
  • Hardverski

Bez obzira u kakvoj vrsti kvara je riječ, može doći do gubitka podataka. A tada će vam trebati usluga koja podrazumijeva spašavanje podataka s nekog medija. Takve usluge nude brojne tvrtke, a ako vam zatreba spašavanje podataka Anni ima puno toga što vam može ponuditi.

Dijagnostika prije spašavanja podataka

Bez obzira kojoj tvrtki se obratite za spašavanje podataka s diska ili nekog drugog medija, prvi korak će biti dijagnostika tog medija. Taj korak ima za cilj odrediti vrstu kvara (već ranije spomenute hardverske ili softverske) kao i dati procjenu što se može očekivati od usluge. Važno je znati da u određenim slučajevima čak niti specijalizirane tvrtke koje nude usluge spašavanja podataka neće biti u mogućnosti vratiti sve podatke ili dio podataka, ovisno o kvaru.

spašavanje podataka s medija
Kada dođe do nekog kvara, tada će vam trebati usluga koja podrazumijeva spašavanje podataka s nekog medija.

Zato će vam ta dijagnostika otkriti što možete očekivati te da li vam je to što vam oni mogu ponuditi dovoljno za vaše potrebe.

Pazite na svoje podatke

Kako vam usluga spašavanja podataka ne bi niti trebala, postoje određene stvari koje možete i sami raditi kao određenu vrstu prevencije. Tako je savjet da svakako radite rezervne kopije svojih podataka. To možete raditi na neke druge medije (primjerice, USB stickove, eksterne diskove itd.), ali možete to napraviti i na neku uslugu u oblaku. Naravno, najbolja opcija je da kombinirate i jedno i drugo.

Kako radi spašavanje podataka?

U slučaju da dođe do nekog kvara, vrlo jednostavno ćete pokvarenu komponentu zamijeniti, a podatke ćete vrlo jednostavno i brzo vratiti, s obzirom da ćete ih imati spremljene na drugom mjestu.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top