Senzor broja obrtaja nije toliko poznat među vozačima

Današnji automobili razlikuju se od onih starijih modela po brojnim stvarima. Performansama su daleko ispred njih, dizajn je sve zanimljiviji, a sadrže i sve više autodijelova i koriste razne napredne tehnologije kako bi mogli vozačima omogućiti razne zanimljive stvari. Vozači tako nerijetko nisu niti svjesni što se sve skriva ispod poklopca motora, nego tek kad dođe do nekog kvara i odvezu automobil nekom automehaničaru, saznaju za kvar određenog dijela.

Senzor broja obrtaja motora automobila za Peugeot 406
Senzor broja obrtaja motora automobila za Peugeot 406

Jedan od nešto manjih dijelova automobila je senzor broja obrtaja (često nazivan i senzor broja okretaja). On se ne kvari vrlo često, ali kad dođe do njegovog kvara, morat ćete ga zamijeniti, a srećom, nije toliko skup.

Općenito o senzoru broja obrtaja

Senzor broja obrtaja motora automobila je elektronički uređaj koji mjeri brzinu rotacije motora. Zapravo se koristi kako bi odredio gdje se nalaze klipovi u odnosu na položaj bregaste osovine. Nakon što to odredi, ovaj senzor odlučuje kada treba ubrizgati gorivo. Uz sve to, ima još dvije funkcije:

  • prikazat će broj okretaja motora na okretomjeru 
  • odredit će performanse automatskog mjenjača kod onih modela auta koji ga posjeduju

Dođe li do njegovog kvara, morat ćete ga zamijeniti.

Simptomi kvara na automobilu

S obzirom da nije riječ o vrlo poznatom dijelu automobila, mnogi vozači ne znaju kako prepoznati simptome kvara automobilskog senzora broja obrtaja. A da je došlo do njegovog kvara možete prepoznati po sljedećem:

  • problemi s ubrzavanjem, odnosno ako naglo pritisnete papučicu gasa, automobil neće reagirati na isti način
  • broj okretaja motora se jako sporo pomiče čak i kada naglo ubrzavate
  • ako je mjenjač u neutralnom položaju, može se čuti nejednak rad motora
  • povećana potrošnja goriva od uobičajene

Primijetite li neke od sljedećih simptoma, svakako što prije posjetite automehaničara kako bi utvrdio je li stvarno riječ o kvaru ovog senzora ili je problem ipak negdje drugdje.

Tipski dio automobila

Senzor broja obrtaja motora spada u tipski dio automobila, što znači da je prilagođen svakom modelu automobila. Zato trebate paziti da kupite odgovarajući, inače ga automehaničar neće moći postaviti. Njegov oblik se razlikuje od modela do modela auta, tako da možete pronaći one u obliku žice koji imaju nastavke sa svake strane pa sve do onih koji izgledaju kao neki ventili.

Simptomi neispravnosti senzora broja obrtaja motora automobila

Cijene senzora broja obrtaja motora se također razlikuju i za neke modele auta se kreću od svega 100-tinjak kuna, dok ćete za neke modele morati izdvojiti i nekoliko stotina kuna.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top