Rudarenje Bitcoina

Digitalna valuta bitcoin je u posljednjih godinu dana stekla vrlo veliku popularnost, ponajviše zbog svog nevjerojatnog rasta. Vjerojatno ste se često susretali s naslovima u kojima se ističe mogućnost da ste mogli biti milijunaši da ste prije nekoliko godina uložili svega nekoliko dolara u bitcoin. No, činjenica je da je malo tko mogao predvidjeti da će se tako nešto dogoditi. Također, ako ste se interesirali o tome kako kupiti bitcoin, vjerojatno ste naišli i na članke u kojima se spominje rudaranje kao odlična alternativa kupovini.

Kako do bitcoina rudarenjem

Iako rudarenje nije klasični odgovor na pitanje kako kupiti bitcoin, ipak nudi mogućnost da dođete do bitcoina. Naime, postoji bitcoin mreža koja prati sve transkacije bitcoina između korisnika na način da sve obavljene transakcije skuplja u tzv. lanac blokova (engl. Block chain). Oni koji se bave rudarenjem zapravo potvrđuju i zapisuju transakcije u glavnu knjigu (engl. General ledger).

Bitcoin
Bitcoin je najpoznatija kriptovaluta

A kao nagrada za taj posao je određeni iznos bitcoina. Sami proces koji izvode računala koja su podešena za rudarenje je dosta kompleksan i odnosi se na rješavanje izrazito složenih matematičkih zadataka. Da bi se ti zadaci mogli riješiti i za njih dobiti određeni iznos bitcoina, potrebna su vrlo jaka računala. Sama procesorska snaga računala nije dovoljna pa se rudari okreću korištenju grafičkih kartica koje im pomažu u tom poslu.

Zanimljivosti oko bitcoin rudarenja

Za sve one koje ne zanima kako kupiti bitcoin, već im se više sviđa bitcoin rudarenje, evo i par zanimljivosti. Iako na prvi pogled rudarenje izgleda jednostavno, to ipak nije baš tako. Naime, što se više ljudi uključuje u proces rudarenja, zadaci koji se trebaju riješiti za uspješno rudarenje postaju automatski i sve teži. U konačnici to znači da će računalu trebati puno više vremena da taj zadatak riješi. U prednosti će ponovo biti oni koji su uložili puno više novca u skupu opremu, koja se nerijetko sastoji od mnoštva iznimno jakih računala. U sve to trebate uračunati i trošak struje jer računala bi morala raditi 24 sata dnevno. Naravno, takva računala su podložna i stvaranju velike topline pa ih morate i adekvatno smjestiti.

Sve u svemu, dobro razmislite prije nego što krenete s bitcoin rudarenjem. Ako niste sigurni u ono što radite ili nemate dovoljno znanja, možda je bolje da i ne počinjete. Želite li ipak doći do bitcoina, pronađite na Internetu upute na temu kako kupiti bitcoin. To je puno jednostavnije rješenje, ako vam je cilj doći do određenog iznosa bitcoina.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top