Retrovizor je važan dio automobila

Automobili su izrađena od mnoštva različitih dijelova, od onih velikih, poput motora, karoserija i slično pa do onih manjih, poput stakala, sjedala i sličnog. No, postoje i oni najmanji dijelovi, koji su, unatoč svoj veličini, itekako bitni za samu vožnju, ponajviše za sigurnost u vožnji. Jedan od takvih vrlo malih dijelova je i retrovizor. Jedan retrovizor nalazi se u na vrhu vjetrobranskog stakla, a po jedan sa svake bočne strane automobila. Osnovna namjena im je da vidimo što se događa iza automobila te kao pomoć pri vožnji unatrag.

Retrovizor je već dugo u upotrebi

Retrovizor se već jako dugo koristi na automobilima. Prvi model retrovizora pojavio se 1908.g. i on se već tada mogao prilagođavati u više smjerova kako bi vozač što bolje vidio iza sebe. To je bio retrovizor namijenjen za osobna vozila. Tri godine kasnije, pojavio se i prvi retrovizor za trkaće automobile koje je testiran na utrkama u Indianapolisu. Kada je riječ o prvom patentu retrovizora, to je učinio Elmer Berger 1921.g. i tek nakon toga su se retrovizori počeli masovno proizvoditi i ugrađivati u osobne automobile.

Problem koji su retrovizori imali od početka, a imaju ih i dan danas je nemogućnost da se putem njih vidi tzv. mrtvi kut. Riječ je o prostoru sa strane koji retrovizor ne može prikazati. Kao jedno od modernih rješenja sve se više nameću posebne videokamere koje se montiraju na automobil i koje imaju puno veće vidno polje.

Vožnja bez retrovizora može biti vrlo opasna

Neki vozači zanemaruju važnost retrovizora, a time narušavaju svoju sigurnost. Naime, retrovizor je iznimno važan dio automobila i prilikom vožnje biste trebali često provjeravati stanje u sva tri retrovizora, kako biste znali što se događa iza vas. Prilikom prestrojavanja iz trake u traku ili prilikom skretanja, uvijek biste trebali pogledati u sve retrovizore, a uz to i okrenuti glavu za dodatnu provjeru. Također, retrovizori će vam biti od iznimne pomoći prilikom vožnje unatrag. Stoga, ako imate oštećen retrovizor, svakako ga što prije zamijenite. Mogućnost da vrlo jednostavno pomoću retrovizora vidite što se događa iza vam ponekad može biti od presudne važnosti. Zato je vrlo važno imati potpuno funkcionalne sve retrovizore.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top