Restauracija podataka s računala

Kvar na računalu sve je češća stvar, koja je rezultirana sve većim korištenjem računala. U današnje vrijeme računala nerijetko rade gotovo cijele dane i upravo to dovodi do problema kod njihovih komponenti. Najveći problem stvara se kod prevelikog opterećenja na računalu i previsoke temperature rada, a hard disk jedna je od najčešćih komponenti koje se kvari. Budući da je on komponenta koje se bavi pohranom podataka s računala, u slučaju njegovog kvara gubite pristup svemu što se je nalazilo na računalu i potrebna je restauracija podataka kako oni ne bi bili trajno izgubljeni. Sve o tome što uzrokuje gubitak podataka, te mogu li se uvijek spasiti svi podatci saznajte kroz nastavak teksta.

Gubitak podataka s računala

Postoji nekoliko stvari koje mogu prouzročiti gubitak podataka s računala, a glavna je naravno kvar hard diska. Njega smo već spomenuli u uvodu, no on nije jedina stvar zbog koje možete izgubiti podatke s računala. Razni su drugi čimbenici zbog kojih može doći do gubitaka, a to mogu biti nagli prestanak rada računala zbog nestanka struje, virusi ili pak slučajno brisanje podataka s računala. U slučaju da Vam se je dogodilo nešto zbog čega više nemate pristup podatcima, moguća je restauracija podataka s hard diska. Ono se izvodi od strane stručnjaka, a u većini slučajeva mogu se spasiti svi podatci.

Obnavljanje podataka iz hard diska

Obnavljanje ili restauracija podataka iz računala podrazumijeva kopiranje svih podataka koji su se nalazili na njemu i kojima više nemate pristup na neki drugi medij. Posao stručnjaka je da s vašeg pokvarenog ili neispravnog hard diska obnovi sve podatke koji se i dalje nalaze na njemu, a u većini slučajeva moguće je spašavanje gotovo svih podataka. Pomoću profesionalnih softvera i hardvera oni će s vašeg hard diska dijagnosticirati problem i vratiti izgubljene podatke, te nećete pretrpjeti gubitke koji bi mogli biti veoma veliki.

Spašavanje podataka mnogima ponekad zatreba – kako napraviti sigurnosnu kopiju slike sustava?

Sprječavanje gubitka podataka

Restauracija podataka s računala je rješenje, no nije najisplativije. Nikada ne znate kada može doći do gubitka podataka i zbog toga je veoma važno da spriječite njihov gubitak. U slučaju velikih kvarova na hard disku, moguće je da neće svi podatci biti na njemu i dalje, te da neće moći biti spašeni. Stoga je veoma važno da redovno radite sigurnosnu kopiju ili backup podataka, kako biste u slučaju kvara izbjegli obnavljanje podataka s hard diska.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top