Razne vrste hostinga internetskih stranica

Iz godine u godinu, na internetu se može pronaći sve veći broj web stranica. Neke su poslovne, neke osobne. Iza nekih se nalaze velike web trgovine putem kojih svakodnevno mnogo ljudi kupuje raznu robu. Bez obzira o kakvima se radi, svima je jedno zajedničko, a to je da su smještene na nekom serveru. To je zapravo računalo koje je stalno povezano na internet i zbog toga su web stranice stalno dostupne posjetiteljima.

A kako bi to bilo moguće potrebno je ugovoriti posebnu uslugu koja se naziva hosting internetskih stranica i koja upravo to omogućuje. Može se ugovoriti putem brojnim domaćih i stranih tvrtki i dostupne su različite vrste.

Dijeljeni hosting internetskih stranica

Za korisnike koji traže najjeftinije moguće rješenje po pitanju smještaja web stranica na nekom serveru nudi se dijeljeni hosting internetskih stranica. Kod ove vrste, odnosno nakon njegovog ugovaranja, dobit ćete svoje mjesto na nekom serveru, odnosno jedan dio serverskih resursa će pripasti vama. To je ujedno i najveći nedostatak ove vrste hostinga web stranica jer budući da puno korisnika dijeli server, to može dovesti do problema s njegovim performansama, a to će onda utjecati i na vaše web stranice.

hosting internetskih stranica može se ugovoriti
Kod dijeljenog hosting internetskih stranica dobit ćete svoje mjesto na nekom serveru, odnosno jedan dio serverskih resursa će pripasti vama, jer puno korisnika dijeli server.

Osim toga, ugovaranjem ove usluge nećete imati mogućnost neke dodatne prilagodbe tog svog dobivenog prostora. Ipak, unatoč tim nedostacima, niska cijena privlači one korisnike koje ne traže puno od ovakve usluge.

Virtualni privatni server kao optimalna usluga

Svi koji traže neku optimalnu uslugu, odabrat će VPS hosting internetskih stranica. VPS je kratica od Virutal private server, odnosno to je Virtualni privatni server. On je sličan dijeljenom, ali razlikuje se po nekim stvarima koje ga čine boljom uslugom:

  • Dobivate virtualni dio na serveru
  • Možete mijenjati razne stvari na tom svom dijelu

Budući da je riječ o virtualnom dijelu na serveru, to znači da imate dodijeljene performanse servera i drugi korisnici na to ne utječu. S  druge strane, možete na tom svom virtualnom dijelu instalirati razne programe, mijenjati postavke i slično, odnosno prilagoditi ga sebi kako vam odgovara. Zbog toga se mnogi odlučuju za VPS hosting internetskih stranica. A za još dodatne sigurnosti, uvijek je preporučljivo ugovoriti i SSL certifikat koji vam u tome može pomoći.

Server samo za vaše potrebe

Oni koji traže ultimativno rješenje kada je u pitanju internetski hosting web stranica mogu zakupiti cijeli server za svoje potrebe. To znači da će svi resursi servera biti samo vama na raspolaganju i da nitko drugi neće utjecati na njegove performanse. Ovo je svakako najbolje i najskuplje rješenje, no potrebno je veliko znanje da se sve prilagodi kako treba. Server treba znati dobro postaviti kako ne bi dolazilo do problema prilikom posjeta korisnika vašim web stranicama i kako bi sve bilo vrlo brzo.

Zbog toga se mnoge tvrtke odlučuju za tu vrstu hostinga internetskih stranica, ali s određenom tvrtkom ili pojedincem dogovaraju i postavljanje i održavanje servera kako bi sve ispravno radilo.

Hrvatske i strane informatičke tvrtke

Hosting internetskih stranica danas se može vrlo brzo ugovoriti putem interneta i to se možete odlučiti za usluge neke hrvatske ili strane informatičke tvrtke. Mnogi se danas odlučuju za usluge neke domaće tvrtke, posebno ako ugovaraju zakup cijelog servera. Ako se fokusirate na posjetitelje iz Hrvatske, tada je najbolja opcija da ugovorite zakup servera koji je lociran u Hrvatskoj. To će omogućiti još brže otvaranje web stranica korisnicima iz Hrvatske, a u današnje vrijeme brzina je itekako bitna. To se posebno odnosi na brzinu otvaranja web stranica jer današnje mlađe generacije žele sve što prije napraviti.

5 stvari koje trebate znati o hostingu internetskih stranica

Osim ugovaranja ove usluge, putem ovih tvrtki možete ugovoriti i druge usluge koje bi vam mogle biti od koristi, kao što su SSL certifikat, registracija domene i slične.

SSL certifikat kao sigurnosni alat

SSL certifikat na internetu služi kao određena zaštita za neku web stranicu. Kada je instaliran na nekoj web stranici, to znači da su provjerene određene stvari vezane uz nju, ovisno o vrsti certifikata. Vi kao korisnik možete na dva načina prepoznati web stranice sa SSL certifikatom:

  • Po oznaci lokota uz web adresu
  • Po protokolu https umjesto http
SSL certifikat za web trgovine
SSL certifikat potvrđuje identitet web stranice i omogućuje kriptiranu vezu.

SSL certifikat na web stranici je svakako dobrodošao na web trgovinama putem kojih se razmjenjuju osjetljivi podaci, primjerice kada korisnik upisuje osobne podatke i platne podatke. Internetski SSL certifikat šifrira tu komunikaciju između korisnika i servera kako osjetljivi podaci ne bi otišli u pogrešne ruke.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top