Provjera domene putem interneta

Internet je danas prepun domena. One su identifikacija raznih web stranica, odnosno ako želite otvoriti neku web stranicu, morate u svoj internetski preglednik upisati naziv domene i njezinu ekstenziju. Primjer jedne takve je mojatvrtka.com. Iz ovoga se može zaključiti da je naziv mojatvrtka, dok .com predstavlja ekstenziju. I po ovome se može odmah zaključiti da je riječ o globalnoj domeni.

A kako biste mogli neku registrirati, prvo morate provjeriti je li ona slobodna. Provjera domene je zapravo vrlo jednostavan proces i može se obaviti putem raznih tvrtki koje nude i uslugu registracije, ali možete je provjeriti i na druge načine.

Mogućnost registracije slobodne domene

Glavni razlog zašto se zapravo radi provjera domene na internetu je taj što može postojati samo jedna unikatna, odnosno ona koja ima isti naziv i ekstenziju. U slučaju da je netko već istu takvu kombinaciju registrirao, onda je vi nećete moći registrirati. Zato, ako vam internetska provjera domene pokaže da je ona zauzeta, imate 3 mogućnosti:

Naravno, vjerojatno će se većina odlučiti za promjenu ekstenzije jer je to najlakše za napraviti. 

Postupak provjere domene

Provjera domene na internetu se kao što je već ranije navedeno može vrlo jednostavno obaviti putem neke informatičke tvrtke koja nudi i kasniju uslugu registracije. Nakon što otvorite njihovu stranicu, bit će potrebno upisati domenu i ekstenziju koju biste željeli registrirati. Sustav će nakon toga provjeriti internetsku bazu kako bi utvrdio da li je netko već prije vas registrirao istu takvu kombinaciju.

Provjera domene na internetu
Provjera domene pokazuje je li domena slobodna

Ako je kombinacija slobodna, moći ćete nastaviti s postupkom registracije. Ako je pak kombinacija zauzeta, moći ćete napraviti nešto od gore navedenih stvari.

Podaci o vlasniku domene

Provjera domena će kao rezultat u većini slučajeva dati neke osnovne podatke o vlasniku, odnosno o onome tko ju je registirao. Ponekad je to fizička osoba, a ponekad ćete pronaći samo podatke o tvrtki koja stoji iza registracije. Ako upisivanjem te domene u preglednik ne pronalazite nikakve web stranice, postoji mogućnost da vlasniku domena nije potrebna.

Odabir naziva domene. Učinite to prvo!

Tada se vlasniku (fizičkoj osobi ili tvrtki) možete javiti putem nekog navedenog kontakta i pokušati s njime dogovoriti otkup te domene. Ponekad će to uroditi plodom, a ponekad je se vlasnik neće željeti odreći. Imajte na umu da će vlasnik u većini slučajeva tada tražiti nešto veći iznos za otkup, pogotovo ako se radi o nekom popularnom nazivu i ekstenziji.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top