Oprema za svakog lovca

Svi oni kojima je lov hobi znaju kako je lovačka oprema vrlo važna za dobar, kvalitetan i olakšan lov. Iako je lov moguć i u dnevnim uvjetima, više je onih koji love noću i kojima sastavni dio opreme za lov čini noćna optika poput noćnih i termovizijskih ciljnika, termovizijskih monokulara i slične opreme. 

Kako bi lov bio olakšan važno je odabrati adekvatnu i kvalitetnu opremu, a koje su to razlike među njima i u što valja uložiti, donosimo u nastavku.

Uređaj za povećavanje ambijentalne svjetlosti

Prvi u nizu dijelova noćne optike su svakako noćni ciljnici, odnosno uređaji koji povećavaju količinu ambijentalne svjetlosti. Njihova prednost je u tome što za njihov rad nije nužan izvor svjetlosti u nama vidljivom spektru, već im je dovoljan samo izvor infracrvenog svjetla. 

Noćne optike - Noćni ciljnici
Noćni ciljnici, su dijelovi noćne optike

Noćni ciljnici najčešće se montiraju na oružje te omogućuju pojačavanje intenziteta ambijentalne svjetlosti – što je bolja refleksija tog svjetla od mete, meta će biti svjetlija i jasnija. Stručnjaci savjetuju kupnju noćnih ciljnika svima koji love divlje svinje jer su oni najbolji alat za tu vrstu lova

Lovačka klasika

Jedan od dijelova neophodne noćne optike za lov su svakako i noćni optički ciljnici koji su većinom vrlo glomazni te se najčešće ne mogu namontirati na iste nosače kao klasični optički ciljnici. Noćni optički ciljnici najčešće dolaze s predviđenim nosačem na koji se montiraju i/ili dodatnim adapterima. 

Noćna optika – termovizijski ciljnik
Noćna optika – termovizijski ciljnik

Nešto jednostavniji su modeli koji dolaze u obliku klasičnih optičkih ciljnika i koriste klasične prstene za montažu jer se montiraju na postojeće baze na oružju. U tom slučaju treba biti oprezan prilikom montaže kako se vijak ne bi previše pritegnuo i pukao. 

Skromno povećanje vidnog polja

Noćni optički ciljnici obično imaju vrlo nizak raspon povećanja koji je uglavnom i više nego dovoljan jer se s njima kao dijelom noćne optike najčešće ne može pucati na daljinu na kojoj je moguće pucati s klasičnim dnevnim ciljnicima. Danas su na tržištu dostupni i neki modeli noćnih ciljnika koji imaju veći raspon povećanja koje je prilagođeno dnevnoj upotrebi.

Video: NP-22 je tradicionalni clip-on noćni uređaj 2+ generacije

Ipak, ukoliko ste prosječan korisnik noćne optike, noćni ciljnici s povećanjem ispod 10x bit će vam i više nego dovoljni. Uobičajeno uvećanje koje koristi najveći broj lovaca je od 3 do 4x. 

Tehnologija noćne optike između koje možete birati

Ukoliko se spremate na kupnju noćne optike za lov, važno je znati kako na tržištu možete birati između:

  • Digitalne tehnologije
  • Tradicionalne tehnologije

Ovisno o svojim željama, potrebama i mogućnostima odaberite onu tehnologiju koja vam najviše odgovara. Većini prosječnih korisnika najviše odgovara digitalna noćna optika koja može odraditi većinu zadataka koje korisnik od nje zahtijeva, a cjenovno je pristupačnija od tradicionalne noćne optike. Ipak, tradicionalna ima nekoliko prednosti od kojih je najvažnija izdržljivost.

Koji noćni ciljnik odabrati

S obzirom da su na tržištu dostupni temovizijski ciljnici i noćni ciljnici, mnogi ne znaju koji od njih odabrati ili ih često smatraju sinonimima što nije dobra procjena. Naime, iako postoji puno sličnosti u funkcioniranju i namjeni noćnih i termovizijskih ciljnika, oni i dalje pripadaju dvjema različitim tehnologijama koje imaju ključnu razliku. 

Razlika je u tome što noćni koriste neku formu svjetlosti, bilo onu koja se nalazi u ljudskom vidnom spektru ili infracrvenu svjetlost, dok termalni uređaji poput termovizijskih ciljnika kao koriste infracrvenu svjetlosti i to iz onog dijela spektra infracrvenog svjetla kojom meta zrači u obliku topline. Upravo iz tog razloga termalni ciljnici jednako funkcioniraju i po danjem svjetlu i po mraku jer meta jednako isijava toplinu u oba doba.

Termovizijski ciljnici su popularni uređaji za lov

S obzirom na velik asortiman opreme za lov koji je danas prisutan na tržištu mnogi se pitaju koju vrstu optike odabrati, a najčešće nedoumice su između termovizijskih ciljnika i noćnih ciljnika. Najpopularniji su svakako termovizijski ciljnici za lov, no njih si ne mogu priuštiti baš svi jer njihove cijene idu i preko 5000 eura. 

Stoga je vrlo važno pri kupnji termovizijskih ciljnika obratiti pozornost na cijenu koja, prema mišljenju stručnjaka, nipošto ne bi trebala bit ispod 2000 eura. Naime, ova tehnologija noćne optike je vrlo kvalitetna i precizna zbog čega je i cijena toliko visoka pa bi svaka niža cijena trebala biti svojevrsno upozorenje. Ukoliko ste ipak spremni uložiti u kvalitetan termovizijski ciljnik znajte da ćete u rukama imati jedan od najzanimljivijih i najnaprednijih komada opreme na svijetu te možete očekivati puno kvalitetnije iskustvo lova.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top