Omega 3 će učinkovito smanjiti razinu kolesterola

Omega 3 su zapravo masne kiseline i spadaju u posebnu skupinu unutar nezasićenih masnih kiselina. Spadaju u esencijalne masne kiseline, što znači da su potrebne organizmu za normalno funkcioniranje.

Namirnice bogate s omega 3

Postoje neke namirnice koje predstavljaju odličan izvor omega 3 masnih kiselina. Jedna od namirnica s velikim udjelom su chia sjemenke. One se lako mogu uklopiti u razna jela, mogu se koristiti prilikom pečenja kruha i slično. Mnoga ulja bogata su s omega 3 masnim kiselinama, a najviše ih ima u ulju od chije, lana, sjemenke konoplje, oraha, uljane repice i soje. Od ostalih namirnica, mnogo ih ima i u ribi, pogotovo u inćunima, lososu, srdeli i skuši.

Učinkovitost na organizam

Omega 3 masne kiseline imaju toliko blagotvornih učinaka na organizam da ih je teško sve nabrojati. Prije svega, pomažju u smanjivanju kolesterola i visokog krvnog tlaka, dva problema koji postaju sve češći problem ljudi danas. Pomažu osobama s dijabetesom jer snižavaju razinu šećera u krvi. Istraživanja su također pokazala da redovito uzimanje smanjuje rizik od pojave srčanih bolesti.

Neka istraživanja su dovela uzimanje omega 3 masnih kiselina u vezi sa smanjivanjem osjećaja depresije, dok neka istraživanja nisu pronašla nikakvu vezu između toga. Omega 3 masne kiseline su kod pacijenata s kožnim bolestima pomogle u oporavku, a žene koju su ih uzimale su prijavile smanjenu menstrualnu bol.

Uzimanje

Preporuka je konzumirati oko 1000mg do 3000mg omega 3 masnih kiselina dnevno. Uzimaju se u više navrata tijekom dana s hranom. Uglavnom nema nekih nuspojava prilikom njihovog uzimanja, ali za svaki slučaj, konzultirajte se sa svojim liječnikom prije nego ih počnete uzimati. Isto tako, ne bi ih trebale uzimati osobe mlađe od 18 g.

Tržište

Prehrana je kod mnogih danas neuravnotežena i ne sadrži puno ribe pa zbog toga u tijelo ne unosimo dovoljno omega 3 masnih kiselina. To možemo promijeniti kupovinom omega 3 masnih kiselina u obliku kapsula. Svakako se pridržavajte preporučenih količina za dnevno uzimanje navedenih na pakiranju. Svakodnevno uzimanje zadovoljiti će dnevne potrebe omega 3 masnih kiselina koje su potrebno vašem tijelu za normalno funkcioniranje, a koje ne dobivate iz prehrane. Ovdje prečitajte i kakav je ulog proteina u našem tijelu.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top