Olakšano pakiranje uz krovnu kutiju na autu

Svi su se putoholičari barem jednom susreli s problemom zvanim pakiranje za put. Bez obzira koliki automobil imali, a posebno ako se radi o manjem gradskom automobilu, pakiranje može biti iznimno izazovno. Kako bi olakšali putovanje svima koji uvijek imaju puno stvari, iz racionalnih, ali i manje racionalnih razloga, kreatori dodatne automobilske opreme osmislili su jedinstven dodatak koji pomaže u ovakvim situacijama i pruža vam nužan dodatni prostor, a to je krovna kutija. 

Naime, to je automobilski dodatak koji se postavlja na krov automobila u koji potom možete staviti sve potrebne stvari koje vam ne stanu u kofer ili u prtljažnik.

Jednostavno montiranje na krov auta

Jedna od velikih prednosti koju ima automobilska krovna kutija je, osim pružanja nužnog dodatnog prostora, svakako i jednostavnost njezinog postavljanja. Naime, sve što vam je potrebno za njezino postavljanje su krovni nosači na koje ćete je postaviti i učvrstiti, nakon čega je možete bezbrižno koristiti na svom putovanju. 

Krovna kutija na autu
Krovna kutija se jednostavno montira na krov auta

Ono što stručnjaci preporučuju je njezino skidanje u trenucima kada vam više nije potrebna, primjerice nakon dolaska na vašu destinaciju, tijekom boravka na istoj ili nakon povratka kući. Tome je tako zbog toga što krovna kutija mijenja aerodinamiku automobila koji onda troši više goriva tijekom vožnje.

Pazite na model automobila pri postavljanju

Osim što pružaju dodatan prostor koji je svima koji putuju neophodan, krovne kutije za auto imaju i nekoliko mana. Promjena aerodinamike i povećanje potrošnje goriva već su navedene, a iduća je svakako to što nisu pogodne za sve vrste automobila, odnosno za sve tipove krovova automobila.

Naime, kako biste mogli montirati krovnu kutiju na krov svog automobila on mora zadovoljavati sljedeće kriterije:

  • Biti određene veličine (nije ih moguće postaviti na iznimno malene gradske automobile)
  • Ne smije imati panorama krov (nije moguće postavljanje na staklene krovove)
  • Ne smije imati reljefni završetak (zbog boljeg prianjanja ne mogu se postaviti na one površine koje im ne pružaju maksimalno prianjanje)

Prije kupnje krovne kutije svakako razmotrite sve navedene parametre kako ne bi došlo do toga da uložite u model koji zbog navedenih razloga nećete moći koristiti za svoje potrebe.

Budite racionalni pri kupnji autoopreme

Kada govorimo o krovnim kutijama, mnogi ne znaju da se one proizvode u različitim dimenzijama, odnosno u različitim veličinama pa tako na tržištu možete pronaći one idućih veličina, izraženo u litrama:

  • S (do 100 litara)
  • M (od 100 do 300 litara)
  • L (preko 300 litara)

Ono što je vrlo važno napomenuti, a vezano je za odabir idealne veličine krovne kutije je to da se nikada ne preporučuje kupnja one koja je veća od onoga što vam zaista treba. Razlog za to je prvenstveno promjena aerodinamike automobila koja se povećava s promjenom veličine. 

Isto tako, kada kupujete model određenih dimenzija trebate kupiti i krovne nosače koji su odgovarajući za tu veličinu krovne kutije jer se na premalen krovni nosač neće moći postaviti velika krovna kutija. A također, niti će preveliki krovni nosač moći idealno nositi onu koja je značajno manja od njega.

Koliko novca odvojiti za kupnju ovog auto dodatka

Iako su krovne kutije u posljednje vrijeme sve popularniji automobilski dodatak koji možemo vidjeti na sve većem broju automobila, posebno prilikom godišnjih odmora, njihova cijena i dalje je prilična enigma. Naime, one su ipak automobilski dodatak koji zahtijeva značajnije ulaganje, posebno kada govorimo o vrlo kvalitetnim modelima. 

Krovna kutija za skije
U krovnu kutiju može stati nekoliko pari skija

Cijena kvalitetnih modela danas se penje i do 7500 kuna, dok se oni nižeg i srednjeg cjenovnog ranga mogu pronaći i po cijenama od 2500 do 5000 kuna. Savjet stručnjaka je da uvijek uložite u kvalitetnu, a time i sigurnu krovnu kutiju.

Krovni nosači imaju razne primjene

Kao što je ranije navedeno, nužni automobilski dodatak za sve one koji žele nešto voziti na autu su krovni nosači za auto koji su zapravo ono što drži sve ono što se prevozi na krovu. Osim držanja krovnih kutija, oni su iznimno koristan automobilski dodatak koji služi za postavljanje velikog broja rekreativnih dodataka poput skija, snowboardova, kanua, kajaka i bicikala. Na ovaj način kupnjom krovnih nosača sebi olakšavate prenošenje raznih vrsta rekreativnih pomagala koje možete željeti ponijeti sa sobom na svoj godišnji odmor. 

Tipski krovni nosači na Mercedesu

Osim što krovni nosači olakšavaju fizičko prenošenje navedenih predmeta, oni isto tako osiguravaju sigurno prenošenje istih predmeta bez ugrožavanja sigurnosti vas ili drugih sudionika u prometu. Važna napomena je da krovne nosače kupujete na specijaliziranim mjestima za njihovu prodaju te da ih postavljate prema uputama proizvođača.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top