Očistite jetru i osjećajte se bolje

Očuvanje zdravlja veoma je bitno, no ne samo kada je u pitanju pranje ruku i čuvanje od raznih virusa i bakterija oko nas. Kako biste očuvali svoje zdravlje također je važno obratiti pozornost i na:

  •  Stil života
  •  Prehranu
  •  Tjelesnu aktivnost

Sve su to stvari koje olako shvaćamo i često zanemarujemo, a povremeno je u tijelu potrebno napraviti i proljetno čišćenje, kako biste ga vratili u ravnotežu.

Uvjeti za dobro zdravlje

Iako se danas, pogotovo nakon božićnih praznika, često posvuda spominju razne detoksikacije i čišćenja organizma, bez obzira je li to čišćenje jetre ili pak detoksikacija nekog drugog organa, treba napomenuti kako je najbolji način za to zdrava prehrana, dovoljno tjelesne aktivnosti i izbjegavanje štetnih namirnica poput masne, pržene i teške hrane, alkohola i droga.

Čišćenje jetre

Ipak, ponekad volja popusti, pa se prepustimo slatkim i slanim užitcima i odmaranju na kauču ili nas pak uhvati neka prehlada ili bolest radi koje moramo piti lijekove. U tom je slučaju dobro jetri dati malo predaha uz pametno osmišljene programe čišćenja jetre.

Promijenite prehranu i stil života

Prije svega, važno je napomenuti kako program čišćenja jetre možete osmisliti i sami za sebe, uz nekoliko savjeta. Prije svega, dobro se barem na neko vrijeme odreći štetnih tvari koji utječu na zdravlje jetre, poput alkohola, masne i teške hrane te slatke hrane. Umjesto toga, u prehranu je dobro ubaciti voće i povrće.

7 načina da prirodno detoksirate i očistite jetru

Ipak, imajte na umu kako za pravilno čišćenje jetre ne treba izbacivati temeljne sastojke iz prehrane, poput masti ili ugljikohidrata, već samo treba obratiti pozornost na količinu koju dnevno konzumirate. Uz to, za čišćenje jetre važan je i raspored prehrane u danu, kao i fizička aktivnost.

Šta popiti da te protera u WC?

Simptomi zatvora razlikuju se od osobe do osobe. Kod nekih su izraženiji, dok drugi ne osjećaju tegobe, već ne mogu prazniti crijeva. Više o tome u članku “Šta popiti da te protera u WC?“.

Namirnice koje pomažu očuvati zdravlje organizma

Uz to, kod čišćenja jetre postoje i neke namirnice koje vam mogu pomoći ubrzati proces. Općenito, dobro je birati hranu koja u sebi ima mnogo antioksidansa, poput čaja od maslačka ili jagoda. Čajevi od đumbira i mente također vam mogu pomoći u ubrzavanju regeneracije jetre i regulaciji šećera u krvi i krvnog tlaka. 

Eterična ulja poput paprene metvice, ružmarina i celera pomoći će u izbacivanju toksičnih tvari iz jetre, batat će pak u čišćenju jetre pomoći zbog raznovrsnih hranjivih tvari koje sadrži, poput vitamina B6, C i D, kalija, željeza i magnezija. Ipak, imajte na umu kako je kod čišćenja jetre najbolji savjet umjerenost u jelu i piću. 

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top