Obogatite prostor prirodnim kamenom

Obloge od prirodnog kamena veoma su popularne u uređenju interijera i eksterijera danas. Njihov lijep izgled prostoru može dati rustikalni dojam, no važno je znati za koji se prirodni kamen odlučiti u kojem prostoru, s obzirom da neke vrste traže specifično održavanje i pažnju.

Srećom, danas postoje brojne klesarske radionice i klesari koji vam mogu pomoći savjetom te izraditi sve što vam je potrebno.

Luksuzan izgled prirodnog kamena

Prirodni kamen veoma je popularan dodatak prostorima poput kuhinja i kupaonica, jer se često veže uz luksuzno uređenje. Ipak, kod odabira prirodnog kamena važno je provjeriti traži li on neke posebne uvjete i održavanje. Ako ste se odlučili prirodni kamen postaviti na radnu površinu u kuhinji, budite spremni na dodatno održavanje. Neke vrste, poput mramora, nisu otporne na visoke temperature te jake kemikalije. 

Prirodni kamen - kupaonica
Prirodni kamen u kupaonici

Čak i limunska kiselina može uzrokovati zamućenje površine, a ostavljate li na prirodnom kamenu vruće lonce, imajte na umu kako bi to moglo uzrokovati promjenu boje. Uz to, također budite spremni na poliranje prirodnog kamena barem jednom godišnje, kako bi on izgledao lijepo.

Zanimljiv dodatak prostoru

Prirodni kamen se u mnogim prostorima također koristi i kao vizualni dodatak kojim će se istaknuti jedna dio prostora. Za takve su pothvate najbolje pločice od prirodnog kamena. One će prostoru dati autentičan izgled, a mogu se postaviti na bilo koju vrstu zida, bilo da se radi o:

  •  Cigli
  •  Knaufu

Razmislite prije odabira o tome kakav učinak želite postići. Ako želite da zid na kojemu je prirodni kamen izgleda autentično, kao da je napravljen od pravog kamena, onda odaberite pločice većih dimenzija. Ako vam je cilj istaknuti zid te autentičnost nije bitna, birajte manje, mozaik pločice!

Razmišljajte kreativno u uređenju doma

Postoje mnogi načini za uređenje doma u kojima prirodni kamen možete koristiti kao lijep dodatak. Osim zidova i radnih površina unutra, ova vrsta kamena također se može koristiti i kao podna obloga, što je pogotovo zgodno u prostorima poput kupaonice ili hodnika. 

Video: Prirodni kamen za oblaganje puta

Prirodnim kamenom također možete obložiti i vanjski dio kuće, pogotovo ako odabirete kamen koji odgovara tradicionalnoj arhitekturi područja. Prirodni kamen također je dobra ideja za oblaganje staza i puteva u dvorištima i vrtu, jer će se u njega uklopiti bolje nego beton, a svejedno vam dati prostor za hodanje bez blata i sklizanja. 

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top