Oblici i vrste automobilskih karoserija

Motor je srce automobila, a karoserija je njegovo tijelo. Karoserija je uspoređujući vozilo s računalom kućište automobila, a motor je njegov procesor. Prema istraživanjima upravo je ona, tj. izgled automobila, glavni faktor pri kupnji automobila i sve ostale stvari s tehničke strane su nebitne ako on ne izgleda dobro.

Kada dizajner nacrta dizajn automobila, konačnu sliku šalju inženjerima na kojima ostaje ogroman dio posla, oni taj dizajn moraju popuniti. U karoseriju moraju staviti motor, sjedala i svu unutrašnju opremu, te se u daljnjem razvitku automobila događaju malene promjene u dizajnu kako bi se vozilo moglo dovršiti.

Različite vrste automobila

Upravo se glavna klasifikacija vozila odvija prema vrstama karoserija, a razlike u vrstama i podvrstama karoserija ima mnogo. Primjerice BMW svoj model X5 ne deklarira kao SUV (Sport Utility Vehicle), već kao “nepostojeći” SAV (Sport Activity Vehicle). Ovdje ćemo napisati samo neke od glavnih podjela automobila prema vrsti karoserija.

Limuzina

Limuzina je ujedno i najpopularniji tip automobila, a glavne karakteristike ovog tipa su petero vrata i dugi zadnji kraj (stražnjica) automobila.

Karavan

Karavan je također jedna od najpoznatijih vrsta automobila i glavna karakteristika mu je veliki prtljažnik. Na kupnju ovog tipa automobila odlučuju se oni kojima putovanja nisu strani pojam, radi udobnosti i velikog prostora za prtljagu koji pruža.

Kupe

Kupe je pak veoma atraktivan kod mlađe populacije a karakterističan je po sportskom izgledu i dva vrata. Prtljažnik kod ovog automobila gotovo da ne postoji, te je sjedenje na stražnjoj klupi praktički nemoguće.

Kabriolet

Kao kabriolet se deklarira svaki automobil kojemu se na bilo koji način skida krov.  Monovolumeni su karakteristični obiteljski auto, nalik karavanu povišenog krova.

Džip / SUV

Džip ili SUV vozila se mogu prepoznati po tome što se dobro snalaze van asfalta nebitno radi li se o terencu koji je stvoren za offroad ili gradskom šminkeru poput BMW-a X5.

Pickupovi su posebno popularni u Americi, a prepoznatljivi po otvorenom tovarnom prostoru i neki ih nazivaju produljenim terencima.

Koji automobil odabrati prema vrsti

Postoje još mnoge vrste automobila, točnije podvrste, a ono o čemu ovisi biranje je za što vam je automobil potreban. Ako nikada ne vozite po bijeloj cesti, nemojte kupovati SUV jer vam je potpuno nepotreban, isto tako ako imate obitelj kupe odmah prekrižite.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top