Net domena je jedna od najstarijih globalnih domena

Internet prostor sastoji se od globalnih ili tzv. Top level domena i ostalih domena. Prve globalne domene stvorene su još davne 1985.g. Tada je predstavljeno 7 globalnih domena koje se koriste još i danas. Radilo se o domenama com, net, org, us, edu, mil i gov. Najpopularnija domena je com i ona će vjerojatno jako dugo ostati na prvom mjestu.net-domenaNet domena je na četvrtom mjestu po popularnosti. Stoga, ukoliko razmišljate o registraciji domene, net domena bi mogla biti odličan izbor u slučaju da je com domena već zauzeta. Isto tako, mnogi su odavno uvidjeli važnost te domene pa prilikom registracije svoje com domene registriraju i net domenu istog naziva.

Tko je zadužen za upravljanje net domenom?

ICANN je organizacija koje je zadužena za sve globalne domene, no net domena predstavlja posebni slučaj i za nju vrijede druga pravila. Tvrtka Network Solutions je imala pravo na upravljanje net domenama, a njih je kupila tvrtka Verisign i od njih preuzelo pravo na upravljanje do 2005.g. ICANN im je nakon toga produžio ugovor do 2011.g., a nakon toga ugovor je produžen za još narednih 6 godina. To znači da je net domena pod kontrolom Verisigna još minimalno godinu dana, odnosno do 2017.g. kada će ICANN donijeti odluku o produljenju ili raskidu ugovora.

Kako registrirati net domenu?

Kao što se i ostale globalne domene ne registriraju direktno putem ICANN-a, tako niti net domenu nećete registrirati direktno preko Verisign-a. Uslugu registracije vrše brojne druge tvrtke koje su dobile to ovlaštenje. Moguće se odlučiti za registraciju putem neke od inozemnih tvrtki ili neke od domaćih tvrtki. Neke od poznatijih inozemnih tvrtki su Namecheap, Godaddy, Hostgator i dr. Hrvatske firme također ne zaostaju i ima ih nekoliko, kao što su Plus hosting, Avalon, Orbis i dr. Bez obzira odlučite li se za stranu ili domaću tvrku, sve ćete moći jako brzo napraviti u svega nekoliko klikova mišem. Putem stranice tvrtke potrebno je unijeti naziv domene i izabrati net domenu. Ukoliko je domena slobodna, morati ćete upisati svoje osobne podatke i podatke o plaćanju. Domena se uglavnom registrira na godinu dana nakon čega ju morate obnoviti inače netko drugi može zakupiti tu domenu. Zato dobro pazite da ne zaboravite napraviti obnovu kako ne bi ostali bez svoje domene.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top