U nekim jezicima pojavljuju se nepravilni glagoli

U engleskom jeziku postoji nekoliko oblika prošlog vremena. Većina glagola jednostavno se konjugira dodavajući nastavak “d” ili “ed” na pravilan oblik. Tako se vrlo lako glagoli i cijele rečenice prebacuju u drugo vrijeme i sve bi bilo jednostavno da ne postoje iznimke. Te iznimke nazivaju se nepravilni glagoli i oni su potpuno drugačija priča od pravilnih glagola. Neki su drugačiji samo po jednom slovu pa je nekako logično da se lakše zapamte, dok neki potpuno skroz promjene oblik. Jedini način da se nepravilni glagoli nauče jest taj da se nauče napamet i tako, kroz govor, automatski u glavi prebacuju u svoj točan nepravilni oblik.

Fleksibilnost engleskog jezika i nepravilnih glagola

S obzirom da specifična pravila vezana za nepravilne glagole i njihovo učenje ne postoje jedini način da ih se nauči je pažljivo slušanje i kad god se nauči neki novi glagol da se odmah nauči napamet i njegova konjugacija. Iako engleski spada u frankofonsku skupinu jezika te čak i kada se govori pogrešno, nije još uvijek nemoguće razumjeti što se želi reći. Možda je to i jedan od razloga zašto je engleski jezik toliko raširen. Jer u kojem god dijelu svijeta se čovjek nalazi čak i krivo govorenje, odnosno, nepoznavanje nepravilnih glagola, neće spriječiti osnovnu komunikaciju.

Dobre strane ispravnog korištenja nepravilnih glagola

Ako želite zvučati kao inteligentna školovana osoba ili kao izvorni govornik bitno je da dobro naučite nepravilne glagole. Zapravo ih nije tako teško naučiti, a čine jako veliku razliku kada razgovarate s nekim čije mišljenje vam je bitno ili želite ostaviti dobar dojam. Dobro korištenje nepravilnih glagola ostavlja dojam visokog stupnja poznavanje engleskog jezika.

Ponekad je oblik nepravilnog glagola prilično lak i ima smisla pa ga je lako zapamtiti, ali ponekad se čak njegov oblik razlikuje u različitim dijelovima svijeta. Tako se oblik nekih nepravilnih glagola razlikuje,na primjer, u američkom engleskom i britanskom engleskom. Uobičajno je da se takve stvari ne uzimaju kao nepoznavanje nepravilnih glagola. Poznavanje nepravilnih glagola pokazuje zreli stav i odgovornost prema učenju engleskog jezika. Isto tako, engleski jezik, kao najrašireniji strani jezik i kao jedan od najšarolikijih jezika, trebao bi se govoriti ispravno. To se najviše odnosi na gramatiku. Pojedinci koji uče engleski jezik trebali bi posebnu pažnju dati upravo učenju nepravilnih glagola jer su potrošili dosta vremena i novaca da ga nauče pa bi bilo poželjno da ga onda nauče govoriti ispravno.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top