Najljepša i najkorisnija dekoracija za svaki prostor

Dekoriranje nekog prostora nikada nije bio jednostavan zadatak. Iako postoje ljudi koji se profesionalno bave rješavanjem ovakvih zadataka, ponekada pravila jednostavno nisu dovoljno dobro i jasno definirana. Osim raznih pravila o dekoraciji postoje i lične želje i mišljenja, koja su ponekada mnogo bitnija od bilo koje knjige koja kaže kako treba nešto dekorirati.

Uređenje i rasvjeta

Kada pričamo o dekoraciji i uređenju prva stvar na koju pomislimo jeste namještaj, tepisi, zavjese i svi oni detalji koji prvi upadaju u oči. Međutim, osim svega nabrojanog postoje i mnoge druge stvari i faktori koji mogu značajno utjecati na sam dojam o nekom prostoru. Upravo takva stvar je rasvjeta prostora, a postoji jedna kategorija koja je pogodna za sve prostore i sve dekoracija.

Možda ste već pogodili, možda niste, ali u pitanju su stolne lampe. Ovakve lampe imaju mnoštvo potkategorija koje se jednostavno same prilagođavaju bilo kojoj potrebi i uređenju bilo kojeg prostora. Danas ćemo spomenuti samo neke – kancelarijske, ukrasne i svečane.

Vrste i namjene

Različite stolne lampe imaju i različitu namjenu. One namijenjene za kancelarije obično se postavljaju na radne stolove i korisne su kada je u pitaju noćno pisanje dokumenata, hvatanja bilješki i sličnih stvari koje i dalje obavljamo na papiru, a ne na računalu.

Kada su u pitanju ukrasne i svečane stolne lampe situacija se malo mijenja. Razlika između ove dvije vrste lampi i nije toliko očigledna, no nekom tko se razumije u stolne lampe je zasigurno drastična. Ukrasne lampe se mogu koristiti u dnevnim, spavaćim i svim sobama i prostorijama pogodnim za stolnu lampu.

Ipak, kada su svečane lampe u pitanju onda ipak nije preporučljivo da ih koristite, osim ako ne želite da napravite idealnu repliku dvorca u vlastitom stanu (što se toplo nadamo da ne želite).

Kupovina i odabir

Vraćamo na ono što obično zovemo konačnim sudom i kupovinom, u ovom slučaju, stolne lampe. Kako ste vidjeli postoje različite lampe, a vi jednostavno odaberite ono što se vama sviđa i što se po vašem mišljenju uklapa u  vaš životni prostor. Ipak, dodatni savjet od nekoga tko se bavi uređivanjem enterijera zasigurno nije na odmet.

Kao dekoraciju možete koristiti i žardinjere.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top