Maca ima odlične nutritivne vrijednosti

Danas se na tržištu mogu pronaći razni pripravci za koje se pokazalo da imaju blagotvoran učinak na tijelo i organizam. Osnova tih pripravaka je najčešće neka biljka za čija blagotvorna svojstva brojni narodi znaju već odavno, a nešto kasnije su je otkrili i drugi. Jedna od takvih biljaka je i maca. Ima vrlo velike nutritivne vrijednosti zbog čega je u mnogim literaturama nazivaju i superhranom. A to nije bez razloga. U svom sastavu ima brojne minerale, enzime i masne kiseline te je zbog toga zaslužna za povećanje energije kod onih koji je konzumiraju. Budući da u svom sastavu nema ništa životinjskog i mliječnog podrijetla, pogodna je i za vegane.

Maca je odavno poznata među domorocima

Maca (Lepidium meyenii)  se uzgaja na nekoliko različitih lokacija, a najpopularnija lokacija je regija Junin u Andama. Uzgajanjem mace se tamo bavi narod Pumpush i to na čak 4000 m nadmorske visine. Najčešći oblik u kojem se maca distrubira dalje je nakon kuhanja i prešanja njenog korijena. Tako se stvara fini prah koji se kasnije može dodavati u razne druge supstance.Od ostalih mjesta na kojima se maca uzgaja svakako treba spomenuti Boliviju i Peru.

Učinci na tijelo i organizam

Maca se s razlogom naziva superhranom jer njena konzumacija ima brojne pozitivne učinke na ljudsko tijelo i organizam. Odlično djeluje na muškarce i žene. Primjerice, muškarci je često konzumiraju kada imaju problema s erektilnom disfunkcijom. S druge pak strane, žene ju uzimaju kako bi im pomogla smanjiti simptome menopauze i razne hormonalne poremećaje.

Znanstvenici su također vršili brojna istraživanja i macu su svrstali u adaptogene. To zapravo znači da se maca prilagođava svakom organizmu i da će djelovati na određene probleme. Primjerice, česti problem u organizmu je disbalans hormona. Maca će tako djelovati na te hormone na način da će onaj hormon kojeg ima previše smanjiti, a onaj kojeg ima premalo će povećati.

Kada je riječ o nekim konkretnim pozitivnim učincima koje mogu očekivati oni koji ju krenu uzimati, teško ih je sve nabrojati. Općenito, maca će ojačati imunološki sustav zbog čega će posredno utjecati na smanjenja broja raznih upala i bolesti. U svakom slučaju, uzimanje mace dugoročno može imati samo pozitivan učinak na vaše tijelo.

 

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top