Linearni ležajevi se koriste u raznim industrijama

Linearna tehnika naziv je razne proizvode koji se mogu koristi u raznim industrijama. Linearni ležajevi vjerojatno spadaju u kategoriju najprodavanijih jer se mogu koristiti u raznim industrijama i za razne namjene. Dolaze u više oblika, a kuglični linearni ležajevi su izbor mnogih jer omogućavaju razne primjene te mogu podnijeti dosta opterećenja.

Možete ih pronaći u lokalnim trgovinama, ali sve je više i web trgovina koje nude ležajeve i ostale proizvode iz asortimana linearne tehnike.

Linearni ležajevi razlikuju se i po količini opterećenja koji mogu podnijeti

Najčešće korišteni linearni ležajevi

Iako postoji više vrsta, danas se najviše koriste kuglični linearni ležajevi jer omogućuju neograničeno linearno kretanje. Na njih se postavljaju linearne vodilice i zbog oblika kugličnih linearnih ležajeva, one se mogu izraditi na jednostavan i ekonomičan način. Također, ova vrsta ležajeva dostupna je u više:

  • oblika
  • vrsta
  • dizajna

Različite vrste opterećenja

Linearni ležajevi razlikuju se i po količini opterećenja koji mogu podnijeti. Stoga prije kupnje svakako razmislite koliko opterećenje očekujete na njima pa prema tom podatku se uputite u kupnju.

Isto tako, određeni linearni ležajevi imaju mogućnost promjene opterećenja, odnosno promjenom njihove pozicije, može im se promijeniti i opterećenje jer će se zbog njihovog kretanja promijeniti i pozicije dodirnih točaka.

Različiti materijali ležajeva

Danas dostupni linearni ležajevi na tržištu mogu biti izrađeni od više različitih materijala. No, ako tražite modele od kojih očekujete da podrže veliko opterećenje, onda svakako potražite one izrađene od čelika.

Linearni ležajevi mogu biti izrađeni od više različitih materijala

Osim što može podnijeti veća opterećenja, dobro se pokazao i pri višim temperaturama. Također, pri odabiru čeličnih linearnih ležajeva, možete odabrati različite površinske čvrstoće čelika, a najbolji su oni koji imaju vrijednost između 58 i 60 HRC.

Osovine linearnih ležajeva mogu također biti izrađene od različitih materijala, no u ovom slučaju nije toliko bitno o kojem se materijalu radi, on je najvažniji za sami linearni ležaj.

Veliki izbor u web trgovinama

Danas se već može pronaći nekoliko web trgovina koje nude proizvode linearne tehnike. Naravno, ležajevi zauzimaju jedan veći dio te je u takvim web trgovinama uglavnom zastupljeno i nekoliko dodatnih kategorija koje se odnose samo na njih. 

Za razliku od lokalnih trgovina, ovdje ćete puno brže moći pogledati različite specifikacije te, ako znate što vam je potrebno, puno brže ćete pronaći željeni model. Kada se tome još doda i nešto niža cijena nego u lokalnim trgovinama, jasno je zašto su web trgovine s linearnom tehnikom sve popularnije.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top