Led žarulje i njihova funkcionalnost

LED žarulje ili svjetleće diode (eng. light emitting diode) su poluvodiči koji pretvaraju električni signal u svjetlost. LED žarulje su izvrsna alternativa za tradicionalne žarulje sa žarnom niti, prvenstveno u smislu uštede električne energije, trajnosti i funkcionalnosti.

Mogu se koristiti u većini rasvjetnih tijela, uključujući stropne, zidne, stolne i stojeće svjetiljke, kao i vanjske lampe i reflektore.

LED žarulje odlikuje savršena kvaliteta svijetla i za razliku od tradicionalnih žarulja, prostor i predmeti obasjani njihovom svjetlošću se vide u pravim, prirodnim bojama.

Primjena led žarulja

Ove žarulje odlično pristaju u kupaonicu i hodnik, u kuhinjski i blagovaonski prostor, kao i u dnevnu, spavaću ili dječju sobu. Osim za primjenu unutar kuće ili stana pogodne su i za korištenje unutar javnih ustanova poput škola i restorana, kao i za osvjetljavanje vanjskih prostora poput parkirališta, ulica i nogostupa.

Svjetlost koju emitiraju LED žarulje je izvrsna za sve prilike – od jakog osvjetljenja potrebnog za rad unutar poslovnog prostora do nježne i romantične svjetlosti uz večeru ili opušteno druženje.

Prednosti u odnosu na klasične žarulje

LED žarulje imaju brojne prednosti u odnosu na klasične žarulje. Prije svega, imaju iznimno dug vijek trajanja. Mogu trajati do tri puta dulje od kompaktnih fluorescentnih (CFL) žarulja i do 20 puta dulje od tradicionalnih žarulja sa žarnom niti. Vijek trajanja LED žarulje koja gori u prosjeku tri sata dnevno je u približno oko 20 godina.

Također, velika prednost ovih žarulja je i njihova mala potrošnja električne energije. One troše čak do 85% manje električne energije u usporedbi s običnim žaruljama i do 50% u usporedbi s fluorescentnim žaruljama.

Led žarulje ne stvaraju gotovo nikakvu toplinu, što može pomoći u smanjenju troškova klimatizacije i prevenciji tkanina i namještaja od blijeđenja. One su idealne za teško dostupna mjesta, jer rijetko zahtijevaju promjenu. Uz to su jednostavne su za održavanje jer nemaju niti kao ni pomične dijelove.

Vrste led žarulja

Klasične LED žarulje emitiraju toplo bijelu svjetlost 2700K-3000K i najpogodnije su za rasvjetu kuće ili stana. Žarulje s dnevno bijelom svjetlošću od 4000K-4500K preporučljive su za poslovne prostore i javne ustanove. Modeli koji emitiraju hladno bijelu svjetlost od 6000K primjerene su za rasvjetu u industriji kao i za dvorišnu rasvjetu.

LED žarulje su dostupne u različitim veličinama i oblicima, a najnoviji hit su one s mogućnošću prigušivanja. Iako su u samom startu nešto skuplje od običnih žarulja, led žarulje će se s vremenom isplatiti, a u međuvremenu vi ćete uživati u njihovoj ljepoti i funkcionalnosti.

Želite li uštedjeti energiju i smanjiti održavanje kućanstva, a ujedno uljepšati atmosferu prostora, svakako razmislite o zamijeni klasičnih žarulja koje koristite unutar ili izvan vašeg doma s modernim i funkcionalnim led žaruljama.

Odlučiti za globalnu ili lokalnu domenu? Prečitajte više tako, da sljedite linku i prečitajte kada se može odabrati besplatna hr domena i kad naplatna hr domena.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top