Lanci za snijeg – glavni faktor vaše sigurnosti

U današnje doba zaista je teško ako nemate osobno vozilo jer većina ljudi mora svakodnevno putovati negdje: na posao, u školu, na fakultet, u grad, na odmor… Više puta dnevno palimo i gasimo aute, a ni ne razmišljamo koliko se često izlažemo rizicima.

Pogotovo po zimi, vožnja postaje nešto zahtjevniji „sport“ i prometne nesreće su češće. Klizave, neprohodne i zamrznute ceste rezultat su kiše, snijega, niskih temperatura i hladnoga vjetra. Regularne gume ne mogu vas pretjerano zaštiti u takvim situacijama i nekad nije sigurno ni da će vas brzo kočenje spasiti od udarca na površinama takvog trenja.

Zašto koristiti lance?

Lanci za snijeg jedan su od najpoznatijih proizvoda za osobnu zaštitu i mnogi ih koriste kako bi mogli imati veću kontrolu pri skretanju, kočenju i vožnji općenito. Ako su gume napravljene od nekvalitetnog materijala ili su već izlizane, rizik na cesti postaje još izraženiji.

Lanci za snijeg

Svaka vrsta lanca ima određeni razmak unutar i na gaznoj površini gume, a on obično iznosi 9 ili 10 mm. Sustavi postavljanja nisu uvijek isti, ali uglavnom se postave oko gume i uključi se sustav zatezanja. Ako sustava nema, posao morate odraditi ručno.

Lanci za snijeg danas su jako napredovali i često postoje i dodatne mogućnosti i oblici na njima kako bi se led bolje razbio i kako bi auto imao optimalnije kretanje.

Najčešće postoje već gotovi modeli za određene aute, ali mogu se kupovati i na motanje tako da ih sami možete prilagoditi gumama svog auta.

Kako postaviti lance za snijeg?

Ono što je jako bitno jest da ti lanci za snijeg budu pravilno postavljeni tako da se nemojte kockati sa istim. Ako je potrebno, zatražite pomoć ili pogledajte upute na vašem specifičnom modelu te pravilno postavite i zategnite iste.

Osim što su jako isplativi s obzirom da se mogu koristiti više godine, lanci za snijeg često se mogu koristiti na više različitih auta jer ne postoji prevelika razlika između dimenzija guma. Ipak, uvijek se bolje prvo raspitati kako biste bili sigurni prije no što ih kupite.

Ne zaboravite, vaša sigurnost jest na prvom mjestu: lanci za snijeg su svakako dobra investicija ako se vozite osobnim automobilom barem jednom dnevno po zimi ili jeseni.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top