Kvalitetne i sigurne kacige za djecu

Djeca su naše najveće blago i zato se svaki roditelj trudi zaštititi svoje dijete pod svaku cijenu. U razdoblju kad rastu i razvijaju motoriku, djeca često pokažu potrebu za nekim kompliciranijim motoričkim kretanjem. Neki primjeri su vožnja biciklom, trčanje, rolanje, tricikli i slično. Ne možemo im uskratiti takvo kretanje, ali je bitno da ih maksimalno osiguramo i da smo mirni kad se oni voze i igraju. Najveća sigurnost za djecu kod vožnje bicikle su kacige za djecu.

Padovi s bicikle su opasni

Najgore ozljede nastaju upravo na glavi i zato se roditeljima sugerira da koriste biciklističke kacige za djecu i da svoju djecu od malih nogu uče kako je dobro imati neku razinu sigurnosti. Kad im objasnimo da zato motociklisti imaju kacige, isto kao i vozači formula, njima to postane simpatično.

Biciklističke kacige za djecu
Kacige za djecu za veću sigurnost

Odabir biciklističke kacige za djecu

Postoje li neki savjeti i neke stvari na koje morate pripaziti? Pa, dobro je znati da je razlika između jeftinije i skuplje kacige rijetko u sigurnosti, već u težini i prozračnosti. Općenito je najbitnije da je glava pokrivena, a većina kaciga se radi upravo od određenih vrsta plastike i silikata, tako da tu nema neke velike razlike.

Video: Kako odabrati ispravnu veličinu kacige za djecu

Certificirane kacige za biciklu

U Europi je dobro na kacigi potražiti znak koji kaže „CE“ ili pak „BS EN 1078“. To su standardi koji govore o tome da je kaciga testirana i sigurna! U Americi, ako pak kupujete na stranom tržištu, to su B90/B95 znakovi.

Izgled biciklističke kacige

Kod kaciga za djecu dosta je bitan izgled. On neće promijeniti funkcionalnost neke kacige, ali će dijete rado nositi kacigu koja mu se sviđa. Zato se preporučuje roditeljima da pri kupovini angažiraju svoje dijete i da pomognu djetetu da izabere kacigu. Svakako mu objasnite da je ovo važna odluka i da će tu kacigu koristiti. Djeca vole osjećaj ravnopravnosti i odmah će se bolje povezati sa svojom kacigom.

Veličina kacige za djecu

Morate pripaziti i na veličinu kacige za djecu! Kacige se obično dijele na:

  •  „beba kacige“ koje imaju opseg od 44 do 50 centimetara
  • „puzač kacige“ koje rangiraju između 46 cm i 52 cm
  • „dječje kacige“ od 48 cm do 55 cm
  • „mladenačke kacige“ koje su negdje između 52 i 58 cm. 

Ovo je dosta labava mjera i može ovisiti do proizvođača tako da obavezno morate izmjeriti djetetu opseg glave i s tom informacijom baratati pri naručivanju!

Dodatni savjeti za odabir

Kaciga mora sjesti na polovicu čela, oko dva prsta iznad obrva. Ne smije se urezivati u glavu, ali se ne smije ni micati lijevo-desno. Pripazite i na način na koji vezice diraju uši!

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top