Korištenje oksalne količine u praksi s pčelama

Pčele se s oksalnom kiselinom mogu koristiti na dva glavna načina. Prvi je putem isparavanja oksalne kiseline, pri čemu se u koloniju pčela ubacuje uređaj za zagrijavanje dok sadržaj oksalne kiseline ne izgori. Drugi način je kapanjem oksalne kiseline u kojem se na pčele prska smjesa šećernog sirupa i oksalne kiseline između okvira. Ova su dva načina učinkovita kada je u pitanju uništavanje grinja varoe koje su još uvijek u foretičnom stanju.

Načini zahtijevaju od rukovatelja da slijedi neke sigurnosne mjere kako bi se zaštitili tijekom primjene oksalne kiseline. Dihidrat oksalne kiseline može se koristiti kao aktivni sastojak, a dva načina koriste istu količinu po košnici za jednake troškove materijala.

Razlike između dva načina korištenja pčela i oksalne kiseline

Čak i ako dva načina dijele neke sličnosti, još uvijek je važno napomenuti da se razlikuju u nekoliko stvari. Ključna razlika je u načinu na koji se oksalna kiselina isporučuje u košnicu. Za način kapanja oksalne kiseline koristi se jednostavnija oprema, ali to je za pčele nešto komplicirnaije, što može ograničiti mogućnost ponovnog tretiranja kada je to potrebno. 

Isparivač oksalne kiseline

Isparavanje oksalne kiseline, drugi način, koristi složeniju opremu i potrebna je dodatna zaštitna oprema za zaštitu zdravlja rukovatelja. Međutim, paradoksalno je da je to manje opasno za pčele pa ovo pruža veću fleksibilnost za ponavljanje tretmana ako je potrebno.

Što je kapanje oksalne kiseline?

Kapanje oksalne kiseline način je koji zahtijeva jeftinu opremu za pripremu i raspršivanje smjese šećernog sirupa i oksalne kiseline. Rukovatelj ima niže sigurnosne rizike u usporedbi s načinom isparavanja, pa su to jednostavna N-95 ili maska ​​za čestice, rukavice i zaštita za oči, neophodna oprema za osobnu zaštitu. No, pčelama je komplicirano jer će biti neizbježno da se nahrane šećernim sirupom, a kad to učine, mogu pojesti i dio oksalne kiseline koja je za njih opasna do određene mjere.

Što je isparavanje oksalne kiseline?

Za način isparavanja oksalne kiseline potreban je specijalizirani alat kao što su Provap uređaj ili Varrox štapić, izvor energije koji je često baterija za kosilice, zaštitne naočale i zaštita za disanje:

  • Respirator za cijelo lice za ProVap 
  • Respirator za pola lica koji ima patrone s kiselim plinom za Varrox štapić.

Isparavanje je za pčele puno jednostavnije u usporedbi s kapanjem. Istina je da je vrlo sigurno, a također se smatra bezazlenim za matice, leglo i pčele. Za primjenu nije potrebno rastaviti košnicu. To se također može koristiti u nizu tretmana ako je potrebno. U usporedbi s kapanjem, mnogi ljudi smatraju isparavanje dugoročno boljom opcijom.

Trebate li koristiti ProVap ili Varrox štapić?

U slučaju da tek započinjete s programom isparavanja, Varrox štapić je vaša najbolja opcija ako nemate više od 30 košnica. Primarna praktična razlika između Varroxa i ProVapa nije ništa drugo nego brzina.

Za svaku košnicu trebat će vam oko 5 minuta ako koristite Varrox. S druge strane, ProVap zahtijeva upotrebu skupljeg respiratora za cijelo lice. Osim napajanja iz baterije, može raditi i na strujnoj mreži od 110 V. Oba su izvrsna alata, te će vam pružiti i mnogo godina zadovoljavajuće usluge.

Isparivač oksalne kiseline

Međutim, ovdje postoji samo jedno upozorenje. Isparavanje je nešto što se najbolje koristi isključivo u drvenim košnicama umjesto u onim od sintetičkih materijala.

Glavne zapreke za upotrebu isparavanja nisu ništa drugo doli početni troškovi opreme, kao i potreba za uporabom respiratora dok se tretman provodi. Isparavanje oksalne kiseline, koju možete kupiti u internetskoj trgovini Honigschleudern.eu, način je za koji je utvrđeno da je vrlo siguran za pčele, osim što je vrlo učinkovit u borbi protiv grinja.

No, zbog sigurnosnih rizika od strane rukovatelja, ako vam je teško stalno nositi respirator, isparavanje možda neće biti najbolja opcija za vas. Iako je neophodno imati potpunu kontrolu nad grinjama Varroa, to se nikada ne smije raditi na štetu ljudskog zdravlja.

Vrsta respiratora potrebna za isparavanje oksalne kiseline

Do sada ste mogli pronaći nekoliko dobrih marki respiratora koje možete pronaći na tržištu. U slučaju Varrox štapića, najbolje je potražiti respirator s pola lica s ulošcima s kiselim plinom. Za ProVap potreban je respirator za cijelo lice sa sličnim ulošcima.

Ispravan uložak ima žutu traku koja okružuje perimetar. Postoje slučajevi kada se ulošci s kiselim plinom kombiniraju s organskom zaštitom od pare i u tome nema ništa loše. Međutim, ne biste željeli samostalne spremnike s organskom parom, iako su oni često dostupni. Možete potražiti i masku za pola lica. Ako imate postojeći respirator, za kompletiranje seta možete kupiti zamjenske uloške s kiselim plinom. Također morate imati na umu da, ako nemate masku za cijelo lice, moraju se nositi zaštitne naočale za zaštitu očiju.

Obavezno pročitajte upute za upotrebu maske kako biste znali provesti odgovarajući test brtve. Za provjeru brtve trebat će vam samo nekoliko sekundi. Provjeru brtve morate ponoviti svaki put kada nosite masku, čak i ako ste je samo uklonili na nekoliko sekundi.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top