Jednostavno održavanje travnjaka uz rotacijsku kosilicu

Proljeće, ljeto, pa čak i veći dio jeseni u ovim su predjelima doba godine kada se aktivno kosi. Imate li dvorište, vrt ili bilo kakav drugi travnjak, veoma je važno da posjedujete i dobru kosilicu, pogotovo ako je godina kišna i topla, što biljke još više potiče na rast. Rotacijske kosilice jedne su od najpopularnijih vrsta kosilica danas.

Vrlo su jednostavne za uporabu, učinkovite, a ujedno i nemaju vrlo visoku cijenu pa si je mnogi mogu priuštiti.

Jednostavnost održavanja i rada kosilice

Iako postoji više vrsta pogona, održavanje i način rada u svakoj verziji je isti. Rotacijska kosilica za travu u sebi ima motor, koji pokreće rotaciju noža na dnu. Oštrina noža jako može utjecati na same rezultate košnje, pa je stoga nož potrebno oštriti čim se zatupi. Uz to, rotacijske kosilice potrebno je dobro očistiti nakon uporabe. Prije svega, to znači da bi ostatke trave trebalo oprati s donje strane, kako se oni ne bi zalijepili na ili oko noža, no također se preporučuje i pomesti samo kosilicu i kotače. Uglavnom se koriste tri vrste:

  • Motorna
  • Električna
  • Akumulatorska

Motorna kosilica

Motorna rotacijska samohodna kosilica jedna je od najpopularnijih i najprodavanijih vrsta. Ima vrlo velik domet s jednim punjenjem, a s obzirom da koristi gorivo brzo se puni pa lako možete pokositi i najveće travnjake. Ipak, važno je imati na umu kako je njeno održavanje nešto zahtjevnije – uz čišćenje, važno je pravovremeno mijenjati ulje, ali i mijenjati filtere zraka. Uz to, motorne rotacijske kosilice nešto su bučnije, pa nisu omiljene u gusto naseljenim područjima.

Električna i akumulatorska kosilica

Kod električnih rotacijskih kosilica glavna mana je to što im domet uvelike ovisi o dužini strujnog kabela, ali i blizini utičnice. Uz to, veoma je važno paziti na vrijeme dok kosite jer se ne preporuča kositi po kiši zbog opasnosti od strujnog udara.

Druga mogućnost su akumulatorske rotacijske kosilice, koje nisu ograničene nikakvim kabelima. No, imaju manji domet od motornih i duže se pune, pa nisu primjerene za velike travnjake. Ipak, prednost ove vrste je njihova mala težina, kompaktne dimenzije i tihi rad. Sve to su savršena svojstva za košnju trave u urbanim zonama i dvorištima u kojima morate izbjegavati netom posađene biljke ili manevrirati između voćki ili tega s cvijećem.

Masažni bazen

SPA u vlastitom dvorištu

Sve je veći broj onih koji se dolaskom toplijih dana odlučuju za različite načine uređenja vrta, a jedan od njih je i kupnja masažnog bazena. Naime, oni su odličan izbor za sve koji se žele dodatno opustiti u svom vrtu ili dvorištu jer pružaju mogućnost opuštanja kao u SPA centru. 

Masažni bazen je nekada bio dostupan isključivo u lječilištima i SPA centrima, a danas po povoljnim cijenama može biti i dio vašeg doma. Ponuda je vrlo široka pa svakako provjerite što se sve nudi u više trgovina.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top