Imate proširene vene? U ovom lakom triku je spas!

Kako stare ljudi se susreću s brojnim problemima i izazovima. Dok su neki od njih problemi prolaznog karaktera ili estetski problemi (poput bora), drugi mogu ozbiljno ugroziti vaše zdravlje i zahtijevaju dublji pristup. Jedan od njih su vene koje su proširene! Ružne, zadebljale i modričaste vene na nogama su jedan od najčešćih problema današnjice koji prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pogađa oko 30 posto populacije. Kada se uvidi ozbiljnost i rasprostranjenost ovog problema nije ni čudo što se svaki dan susrećemo s novim rješenjem, preparatom ili metodom za uklanjanje proširenih vena.
Proširene vene mogu se pojaviti bilo gdje u venskom sistemu čovjeka. Ipak, najčešće se pojavljuju u donjim ekstremitetima, i to u različitim oblicima – od malih mrežastih promjena pa sve do velikih izbočenih vena koje mogu predstavljati ozbiljan problem.

Faktori rizika za proširene vene

Liječenje proširenih vena nije uopće lako i vjeruje se da je potrebno dosta vremena, truda i napora da bi se stanje normaliziralo. Zato se savjetuje prevencija. Da biste mogli reagirati na vrijeme, bitno je da znate faktore rizika proširenih vena:

  • Prekomjerna tjelesna težina
  • Obiteljska predispozicija (netko u obitelji je bolovao od proširenih vena)
  • Dugotrajno uzimanje oralne kontracepcije
  • Ranija trauma noge ili duboka venska tromboza
  • Trudnoća
  • Prekomjerno izlaganje nogu toplini
  • Prečesto stajanje ili sjedanje te dizanje teških tereta
  • Pušenje

Ako imate bilo koji od ovih faktora rizika bitno je da reagirate na vrijeme kako ne biste riskirali da vam se vene pojave u kasnijoj dobi!

 

Pomoć pri uklanjanju varikoznih vena

Ako želite spriječiti nastajanje ili tretirati postojeće vene na nogama birajte preparate na prirodnoj bazi. Redovito korištenje prirodnih preparata uz blagu masažu pri nanošenju može poboljšati cirkulaciju krvi i smanjiti vidljivost vena. Na bol, nelagodu i vidljivost proširenih vena posebno utječe jedan lak trik koji svatko može izvesti doma. Sve što vam je potrebno jesu svježi i zdravi listovi kupusa. Oni smanjuju otok i upalu, osjećaj peckanja i bol.

Potrebno je listove svježeg kupusa prisloniti na oboljelo mjesto te ih omotati tankom i elastičnom čarapom, ili još bolje prozirnom folijom koja će držati oblog čvrsto. Oblogu držati sve dok se listovi kupusa ne sasuše, a zatim ih zamijeniti novim svježim listovima. Savjetuje se ovakvu oblogu držati dulje vrijeme (dva do tri dana), ili bar preko noći. S obzirom da se radi o prirodnom sastojku, smijete ga koristiti kada i koliko želite bez straha od negativnih posljedice. Olakšanje ćete osjetiti već prvog dana nošenja obloga.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top