Hipomanija može biti ozbiljan problem

Hipomanija, stanje unutar spektra bipolarnih poremećaja, predstavlja razdoblje povišenog raspoloženja, energije i aktivnosti koje je manje intenzivno od pune manične epizode, ali značajno iznad normalnog raspoloženja. Ova sub-manija obično traje najmanje četiri dana te može donijeti promjene u ponašanju i funkcioniranju pojedinca. 

U tekstu ćemo istražiti bitne aspekte hipomanije, uključujući njezine karakteristike, simptome i utjecaj na svakodnevni život pojedinca. Također, istaknut ćemo važnost razumijevanja te pojave kako bi se pravodobno prepoznala i adekvatno upravljala, što može poboljšati kvalitetu života osoba koje se suočavaju s ovim stanjem. 

Karakteristike hipomanije

Hipomanija je stanje koje karakterizira: 

  • Povišeno raspoloženje
  • Visoka razina energije i aktivnosti 
  • Promjene u ponašanju

Također je manje intenzivna od manije kao što je bipolarna smetnja. Osobe koje prolaze kroz hipomanične epizode mogu osjećati pojačanu kreativnost, produktivnost i samopouzdanje, ali istovremeno mogu biti sklonije impulzivnom ponašanju i rizičnim odlukama. 

Hipomanija je razdoblje preaktivnog i visokog energetskog ponašanja koje može imati značajan utjecaj na vaš svakodnevni život. Hipomanija je blaža verzija manije koja obično traje kraće. To je obično nekoliko dana, iako duljina vremena može varirati.

Bitno je razumjeti da hipomanija može varirati u intenzitetu i trajanju, te da može imati različite manifestacije kod različitih pojedinaca. Upravo zbog te varijabilnosti, prepoznavanje simptoma i razumijevanje njihovog utjecaja na svakodnevni život ključno je za adekvatno upravljanje ovim stanjem.

Simptomi hipomanije

Kada se se spominje hipomanija simptomi mogu uključivati: 

  • Povišeno ili euforično raspoloženje
  • Smanjenu potrebu za spavanjem
  • Brz govor
  • Povećanu energiju i aktivnost
  • Impulzivno ponašanje

Osobe u hipomaničnoj epizodi često se mogu osjećati ekstremno produktivno i kreativno, ali isto tako mogu biti sklonije donošenju rizičnih odluka ili imati teškoće u održavanju pažnje na jednoj aktivnosti. 

Hipomanična epizoda uhvaćena kamerom

Važno je imati na umu da simptomi hipomanije mogu varirati i da je za dijagnozu potrebno trajanje ovih simptoma od najmanje četiri dana. Također treba paziti da se ne pomiješa s bipolarnom smetnjom.

Upravljanje ovim problemom

Upravljanje hipomanijom može biti ključno za održavanje stabilnosti i kvalitete života osoba koje se s njome suočavaju. Terapijski pristup može uključivati farmakoterapiju, uključujući stabilizatore raspoloženja ili antipsihotike, kao i terapiju razgovorom poput kognitivno-bihevioralne terapije. Važno je educirati osobu o njenom stanju kako bi bolje razumjela svoje simptome i kako bi naučila prepoznati okidače za hipomanične epizode. 

Promjene u načinu života poput redovitog vježbanja, zdrave prehrane i upravljanja stresom također mogu biti od pomoći. Podrška obitelji, prijatelja i stručnjaka za mentalno zdravlje također je ključna u upravljanju ovom pojavom i prevenciji njenih negativnih posljedica. Stoga, ako u vašoj blizini imate osoba koja se bori s ovim problemom, pružite joj podršku.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top