Globalne i nacionalne domene

Posjedujete li vlastite web stranice ili ste upoznati s načinom kako funkcionira sustav web stranica, onda vjerojatno znate što je to domena. Ako ipak ne znate, odgovor je vrlo jednostavan. Domena zapravo predstavlja ono što će korisnik morati upisati u svoj internetski preglednik kako bi došao do vaše web stranice. Kada domene ne bi postojale, korisnik bi morao u preglednik unijeti IP adresu. Budući da bi to bilo vrlo teško za pamtiti i upisivati, stvorene su domene.

Ne postoje dvije iste domene

Svaka domena je jedinstvena i ne mogu postojati dvije potpuno identične domene. Naime, domena se sastoji od dva dijela. Prvi dio je sam naziv te iza njega slijedi točka te ekstenzija. Ekstenzija određuje li je riječ o globalnoj ili nacionalnoj domeni, a naziv je ono što sami birate.

Kao što je navedeno ranije, ne mogu postojati dvije potpuno identične domene, ali to se odnosi na cijelu kombinaciju naziva i ekstenzije. Naziv može biti isti, ali ekstenzija se u tom slučaju mora razlikovati. Primjerice, postoji li domena webstranica.com, vi i dalje možete registrirati domenu webstranica.net i slične.

Globalne i nacionalne domene

Kada se odlučite registrirati neku domenu, morate se odlučiti hoće li to biti globalna ili nacionalna. Globalne su odlične želite li se predstaviti cijelom svijetu jer se iz njihove ekstenzije ne može odrediti iz koje države dolazite. Najpoznatija je svakako com domena. No, problem s njom je upravo u toj popularnosti i jako mnogo naziva je već odavno zauzeto.

Stoga, ako ste imali u planu neki jednostavan naziv, malo je vjerojatno da ga već netko nije registrirao. No, sve popularnije su danas i razne druge globalne domene, koje su se pojavile prije nekoliko godina. Tako se danas mogu pronaći domene s ekstenzijama koje mogu dodatno opisivati sami naziv, primjerice hotels, games, kitchen, itd.

No, ako se uglavnom želite predstaviti domaćoj publici, možda je bolje rješenje da se odlučite za nacionalnu domenu. Njezina ekstenzija se sastoji od kratice države. Hrvatska nacionalna domena ima kraticu hr. Postoje naplatne i besplatne varijante, a također i postoje određena ograničenja kojih se treba pridržavati prilikom registracije. Ali, ako imate svoju tvrtku, obrt ili nešto slično, ne biste trebali imati nikakvih problema oko registracije.

Potražnja za domenama je velika, te je dobro da domenu za koju ste zainteresirani registrirate već danas!  Čitajte više …

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top