Destilirana voda je obavezna auto oprema i ljeti i zimi

Destilirana voda jedna je od najpovoljnijih stavki održavanja svakog automobila, ali ipak je iznimno značajna i potrebna autu za njegovo normalno funkcioniranje. Koristi se za tekućine hladnjaka automobila, za akumulatore, kao sredstvo za razrjeđivanje tekućine za stakla, antifriza i slično. 

Ona je višenamjenska tekućina za auto koja se mnogima ne čini kao važna stavka, a nisu svjesni da bez nje nema prave i ugodne vožnje. Ona je demineralizirana i čista pa je potpuno bezopasna za motor i druge auto dijelove.

Evo za što se sve koristi destilirana voda u autu 

Najvažnija uloga destilirane vode u automobilima vezana je uz rashladnu tekućinu motora i antifriz. Rashladna je tekućina motoru potrebna za rad u svim godišnjim dobima. Smještena je u hladnjaku motora i služi za rashlađivanje motora, i ljeti i zimi.

Destilirana voda
Destilirana voda je demineralizirana i čista

Rashladna tekućina se sastoji od sredstava koja djeluju protiv korozije i smrzavanja i od vode, a glavna joj je uloga ne dozvoliti motoru da se previše zagrije jer bi došlo do ozbiljnih oštećenja. Potrebno ju je mijenjati svake dvije godine. 

Antifriz se ne može koristiti bez vode

Destilirana je voda bitna za antifriz jer je on jako agresivan i kad bi se koristio sam oštetio bi motor, pa ga je zato potrebno razrijediti destiliranom vodom. Nipošto ga se ne smije razrjeđivati običnom vodom jer ona sadrži niz nečistoća i minerala. Destilirana voda je demineralizirana i čista pa ne može napraviti štetu.

Video: Sve o antifrizu, kako se proverava i menja

Miješanje antifriza s destiliranom vodom omogućit će mu učinkovito oslobađanje topline i tako zaštiti motor od pregrijavanja. Prije mijenjanja antifriza potrebno je pripremiti zaseban spremnik u kojem se miješaju antifriz i voda, a ne dodavati destiliranu vodu direktno u motor.

Destilirana voda za akumulator

Destilirana voda za auto je bitna i kod akumulatora jer mnogi vozači ne održavaju akumulator na potreban način i tada dolazi do njegovog kvarenja. U jamstvenom listu svakog akumulatora stoji napomena da je potrebno vršiti redovitu kontrolu nivoa elektrolita u akumulatoru i redovno dolijevati destiliranu vodu ako je uočeno da je nivo elektrolita pao. Ako je akumulator na punjenju tada je potrebno završiti s punjenjem i tek tada dodati destiliranu vodu.

Za dobru vidljivost kroz vjetrobransko staklo nije odgovorna samo tekućina za pranje stakla već i destilirana voda. Tekućina za pranje vjetrobranskog stakla sastoji se od kombinacije:

  • alkohola
  • deterdženata
  • otapala
  • destilirane vode

U toj će tekućini spriječiti nakupljanje mineralnih taloga i na vjetrobranskom staklu i na samom rezervoaru. Dakle, iako se čini običnom, destilirana je voda vrlo funkcionalna.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top