Depresija – najrasprostranjenija psihička bolest današnjice

Dijagnoza depresije često je teret osobi kojoj je dijagnosticirana i on osjeća krivnju, sram i nelagodu jer se razbolio. Depresivna osoba ne smije biti stigmatizirana radi svog stanja jet to često može uzrokovati još gore posljedice po njeno zdravlje i još dublji pad u depresiju – možda bespovratno. Nemojte dozvoliti da joj depresija otme život.

Budite podrška osobi s depresijom jer ona si ne može pomoći niti zna kako

Depresija se u život pojedinca uvlači gotovo neprimjetno. Čovjek gubi volju za kontakt s prijateljima i kolegama, osjeća se nelagodno u većem društvu, ne zanimaju ga voljeni i obitelj, a sve to prati neobjašnjivi osjećaji straha i tuge. Osoba se povlači u sebe i gubi interes za svakodnevne stvari i sve joj se čini besmislenim i ispraznim.

Osobi s depresijom potrebno je razumijevanje, a ne osuđivanje. Budite uz nju i pomozite joj da se nosi s ovom opakom bolešću. Pomozite joj u liječenju, sudjelujte u terapijama – možda će se ponekad činiti da vas mrzi zbog toga, ali zapamtite da ona sve vidi “crno”.

Depresija je izlječiva bolest, ali borba za zdravlje je dugotrajna

Depresija se toliko uvukla u moderni svijet da se čini kao da je u pitanju epidemija – sve je rasprostranjenija među mladima i tinejdžerima. Posebno pogođena populacija su žene, koje su još više stigmatizirane od muškaraca. Kao nježniji i osjetljiviji spol žene depresiju osjećaju snažnije i ona kod njih brzo napreduje. Zato je velik broj suicida zbog depresije baš u ženskoj populaciji. Žene se teško nose s krivnjom koju imaju zbog svoje disfunkcionalnosti jer se smatraju nositeljicama i skrbnicama obitelji pa se osjećaju loše jer ne mogu obavljati svoje svakodnevne poslove. Ne postoji točan uzrok za veliki depresivni poremećaj, to je komplicirana bolest s više slojeva, a kada postoji obiteljska anamneza mentalnih poremećaja, liječnik će također pretražiti epizode hipomanije.

Zatražite stručnu pomoć jer depresija je izlječiva

Ako osjećate neizmjernu tugu i emocionalnu bol i mislite da proživljavate simptome depresije, ne oklijevajte! Nemojte se sramiti već čim prije posjetite svog liječnika jer depresija je izlječiva, posebno u ranom stadiju. Iako kod izliječenih osoba postoje i recidivi, kombinirana terapija lijekova i psihoterapije pomoći će i u takvim slučajevima. Najgore je ignorirati depresiju ili depresivnu osobu optužiti da umišlja bolest. Bitno je što prije dijagnosticirati bolest.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top