Brisači – neophodna auto oprema

Brisači su malen, skroman, ali apsolutno neizostavan dio svakog vozila. Ne moramo naglašavati da je bez njih vožnja u nepovoljnim vremenskim uvjetima apsolutno nemoguća. Magla, rosulja, kiša, snijeg – sve su to vremenske nepogode kod kojih dobra preglednost, a time i sigurna i ugodna vožnja ovisi upravo o brisačima.

Važnost kvalitete brisača

Svakako valja naglasiti da nije dovoljna sama prisutnost brisača na vjetrobranskom staklu automobila. Oni moraju biti kvalitetni, ispravni i neoštećeni jer u suprotnom neće funkcionalno obavljati svoju zadaću. Neispravne i oštećene metlice brisača predstavljaju veliku opasnost jer kao takve nisu u mogućnosti detaljno očistiti prljavo vjetrobransko staklo, čime se smanjuje preglednost, koja je jedan od osnovnih uvjeta za sigurnu vožnju.
Osim toga, brisači koji nisu ispravni mogu oštetiti vjetrobransko staklo vašeg limenog ljubimca. Neispravni brisači su oni koji škripe, razmazuju prljavštinu ili neravnomjerno brišu, odnosno koji ostavljaju za sobom tragove prljavštine ili vode – a to su sve situacije koje zasigurno ne želite doživjeti tijekom vožnje.

Kupovina brisača

Brisači se kupuju ovisno o tipu i modelu automobila. Također, na tržištu su dostupni brisači različitih proizvođača pa i to može biti jedan od kriterija za odabir.
U ponudi se mogu naći dva brisača u kompletu, ali i pojedinačni brisači – lijevi ili desni. To je odlično rješenje u slučaju ako vam je istrošen samo jedan brisač.
Nadalje, postoje brisači za prednje i zadnje staklo. U slučaju da vaš model automobila ima brisače i na zadnjem vjetrobranskom staklu, ne zaboravite kontrolirati njihovu ispravnost te i njih prema potrebi zamijeniti novima.

Razlike u brisačima

Postoje neke razlike po pitanju materijala od kojih su brisači izrađeni. Naime, svi brisači imaju metalni nosač na koji je postavljena elastična gumica. Razlika između brisača je upravo u toj gumici, odnosno u materijalu od koje je ona napravljena. Klasični modeli gumica izrađeni su od čiste prirodne gume. Posljednjih godina proizvođači takve gumene metlice premazuju grafitnim ili teflonskim premazom koji doprinose dugovječnosti brisača. U novije vrijeme na tržištu su se pojavile i silikonske gumice, iako, prema nekim statistikama, većina vozača je još uvijek ostala vjerna klasičnim gumicama.
Brisači nisu skupi, a njihova promjena nije velika nauka. Štoviše, ona je vrlo jednostavna, brza i ne zahtijeva odlazak u servis – potrebno je svega nekoliko minuta da se brisači ili njihove metlice zamijene novima.
Stoga, nemojte zanemarivati ovaj važan automobilski dodatak. Pobrinite se da vaši brisači u svakom trenutku vožnje budu u besprijekornom stanju, zbog svoje, ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top