Auto akumulator osigurava svu potrebnu elekričnu energiju

Današnji modeli auta nakrcani su razno raznim komponentama. Iako one na prvi pogled izgledaju vrlo atraktivno i zanimljivo, za rad im je potrebna električna energija. A nju će im osigurati akumulator za auto. Osim što je zaslužan da davanje elekrične energije tim komponentama i uređajima u autu, on je zaslužan i za pokretanje motora jer je pri paljenju auta potrebna struja. 

U svakom slučaju, riječ je o iznimno važnom dijelu automobilske opreme i prije svega, to je potrošni dio koji ćete morati mijenjati, ovisno o tome koliko se često vozite.

Način rada akumulatora za auto

Akumulator za auto koristi kemijske procese kako bi spremao električnu energiju. A riječ je o električnoj energiji koja se koristi za pokretanje motora te svih električnih komponenti i uređaja u vozilu. 

Auto akumulator se sastoji od:

  •  Pozitivnih elektroda
  •  Negativnih elektroda 
auto akumulator sprema električnu energiju
Snaga se mjeri u amperima (Ah) i pokazuje koju količinu električne energije auto akumulator može isporučiti.

One su odvojene elektrolitom. Princip rada je sljedeći: kada se automobilski akumulator napuni, električna energija se pohranjuje u kemijske veze u elektrodama. Kada okrenete ključ za paljenje i kada se motor treba pokrenuti, struja krene iz auto akumulatora kroz kabel za paljenje i tako se pokreće motor. U slučaju njegove slabe napunjenosti ili kvara, struja će biti nedovoljna da se motor pokrene. 

Održavanje automobilske opreme

Kao i svu ostalu automobilsku opremu, akumulator za auto je potrebno redovito održavati. To uključuje sljedeće:

  •  provjeru razine elektrolita
  •  provjeru razine napunjenosti
  •  provjeru kabela za paljenje
Auto akumulator – što je unutra?

Za ovo je najbolje potražiti pomoć automehaničara ili autoelektričara. Naime, auto elektrika je grana automobilske industrije koja se bavi svime što je povezano s električnom energijom u vozilu.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top