ABS senzori su neophodni za sigurnu vožnju

ABS senzori su danas standardna oprema svakog automobilima i omogućavaju znatno sigurniju vožnju po lošim vremenskim uvjetima. Od 1928. godine kada se je prvi puta pojavio ABS sustav u autu, pa sve do 1985. godine kada je postao standardna oprema svakog automobila, ABS sustavi su usavršeni i umanjili su postotak nesreća.

ABS sustav

ABS sustav označava „Anti lock braking system“ , tj. omogućava blagu rotaciju kotača prilikom naglog kočenja. Tako se sprečava potpuno blokiranje kotača i klizanje te nemogućnost upravljanja vozilom prilikom kočenja.

ABS senzori - BMW 3
ABS senzori za BMW 3

Iako ovaj sustav neće smanjiti zaustavni put po suhom kolniku, omogućiti će vam skretanje dok kočite i spriječiti proklizavanje. ABS senzori detektiraju naglo kočenje, a posebno su korisni kod loših vremenskih uvjeta gdje bi potpuno zaustavljanje kotača prouzročilo klizanje i nemogućnost zaustavljanja.

ABS sustav smanjuje zaustavni put kod:

  • snijega i leda na cesti
  • mokrog kolnika
  • valovite ceste

Pročitajte i sljedeći članak: Senzor broja obrtaja nije toliko poznat među vozačima

Kako rade ABS senzori?

ABS senzori su glavni dio cijelog sustava i bez njih je onemogućeno njegovo pokretanje. Oni se nalaze na kotačima i prate njihovo kretanje. U slučaju naglog kočenja, detektiraju zaustavljanje rotacije kotača, te ih polako otpuštaju i koče u prekidima.

Video: ABS sistem, zamena ABS senzora i neispravnosti ABS senzora

Tako kotači ostaju spojeni sa kolnikom i lagano zaustavljaju vozilo. U slučaju da ABS sustav ne radi, svako kočenje u zavoju po skliskom kolniku bilo bi rizično, jer bi automobil mogao uhvatiti pravocrtnu putanju, umjesto skretanja.

ABS senzori povezani su s glavnim računalom vozila i daju signal kada se ABS sustav pali ili gasi. Oni detektiraju naglo kočenje i odmah aktiviraju cijeli ABS i tako omogućavaju vozaču kontrolu nad vozilom prilikom kočenja.

Neispravni ABS sustav

Neispravni ABS sustav auta može prouzročiti mnoge nezgode. Neispravni ABS senzori neće detektirati kočenje i omogućiti rotaciju kotača te će rizik od klizanja biti puno veći. Samim time može doći do produljenog puta kočenja i nezgoda.

Simptomi neispravnog ABS sustava su:

  • klizanje vozila prilikom kočenja
  • obavijest na kontrolnoj ploči automobila
  • svjetleća lampica servis ili motor (kod starijih vozila koji nemaju posebnu obavijest za ABS)

U slučaju da ste primijetili da su ABS senzori neispravni, neophodno je što prije naručiti zamjenske i izvršiti zamjenu za sigurnu vožnju. Web trgovina Silux nudi razne zamjenske auto dijelove, a zahvaljujući modernom dizajnu moguće je jednostavno filtrirati i pretražiti proizvode za vaše vozilo. Nakon što pronađete proizvode, dodajte ih u košaricu i izvršite narudžbu te će paket u vrlo kratkom vremenu biti dostavljen na vašu kućnu adresu.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top